Syrien får leda FN-arbete – mot kemvapen

Publicerad 2018-04-10

Den syriska regimen anklagas än en gång för att ha använt kemiska vapen mot sin egen befolkning.

Nu får landet i uppdrag att leda FN-arbetet – mot kemvapen.

– Det är som att låta en serievåldtäktsman ansvara för ett skyddat boende för kvinnor, säger Hillel Neuer på organisationen UN Watch.

Den syriska regimen misstänks under lördagen ha genomfört ännu en brutal kemvapenattack, den här gången riktad mot människorna i det rebellkontrollerade östra Ghouta.

Familjer som flytt till skyddsrum ska ha hittats döda med skummande vätska från sina munnar.

Donald Trump liknade därefter Syriens president Bashar al-Assad med ett ”djur” på Twitter och hotade under måndagen med ett kraftfullt svar.

Enligt FN har den syriska regimen använt kemiska vapen mot civila tiotals gånger under inbördeskriget.

Massiv ilska

Trots det får landet den 28 maj ta över ordförandeskapet i FN-forumet Nedrustningskonferensen i Genève. Konferensen, med sina 65 deltagarländer, rapporterar direkt till FN:s generalförsamling i New York och arbetar bland annat mot spridning av kärnvapen och och mot all användning av kärnvapen – och kemvapen.

Beslut har väckt massiv ilska. Nu höjs krav på att USA, EU och FN:s generalsekreterare Antonio Guterres agerar – och att övriga FN-ambassadörer lämnar konferensen under de fyra veckor Syrien är ordförande.

”Som att låta våldtäktsman skydda kvinnor”

Organisationen UN Watchs högste chef, Hillel Neuer, påminner i ett uttalande om att Assadregimens kemvapenattacker är väldokumenterade och utgör de värsta överträdelserna under de tjugo år som Konventionen mot kemiska vapen har existerat.

– Att låta den syriska regimen under Bashar al-Assad leda den globala nedrustningen av kemiska vapen och kärnvapen är som att låta en serievåldtäktsman ansvara för ett skyddat boende för kvinnor.

Hundratusentals döda

Neuer menar att beslutet undergräver hela FN:s trovärdighet.

– Vi uppmanar FN att inse att, i en tid då Syrien gasar sina egna män, kvinnor och barn till döds, låta landet ansvara för den internationella myndighet som ska skydda dessa offer skulle chocka mänsklighetens samvete, säger han.

Kriget i Syrien har pågått i över sju år. Hundratusentals män, kvinnor och barn har dödats och flera miljoner befinner sig på flykt, inne i Syrien och utanför landets gränser.