Juan Carlos: "Jag känner stolthet och tacksamhet"

Publicerad 2014-06-02

Spanske kungen Juan Carlos abdikerar.

Premiärministern Mariano Rajoy har förkunnat att kungen lämnar sin post.

Kronprins Felipe blir ny regent.

– Nu är det dags för en ny generation med en ny energi och ett nytt sätt att hantera verkligheten, säger den avgående kungen i sitt sista tal.

Den spanske kungen Juan Carlos, 76, har abdikerat.

Premiärminister Mariano Rajoy har meddelat pressen om beslutet efter att ha hållit ett informellt möte vid 10.30 på måndagsförmiddagen.

– Han har varit en outtröttlig förkämpe för våra intressen, sa Rajoy om kung Juan Carlos, enligt tidningen El País.

Han säger att processen för att utse en ny regent kommer att ske enligt de konstitutionella regler som krävs i en demokrati. Bland annat krävs en grundlagsändring för att abdikationsprocessen ska kunna genomföras.

Det är kungen själv som tagit beslutet att abdikera, enligt premiärministern.

Kungen ska ha tagit beslutet på sin 76:e födelsedag, den 5 januari i år, och meddelat regeringen den 31 mars, rapporterar El Pais.

Rörd i sitt sista tal

I sitt sista tal till det spanska folket klockan 13 på måndagen, en timme försenat, sa kungen:

–I dag, när jag tittar tillbaka, kan jag inte känna något annat än stolthet och tacksamhet gentemot alla er. Stolthet över det vi har uppnått under den här perioden och tacksamhet över det stöd jag fått.

Kung Carlos fortsatte talet, märkbart tagen av stunden:

– Jag har velat vara alla spanjorers kung. Jag kommer att vårda och fortsätta att vårda Spanien i djupet av mitt hjärta.

Han uppehöll sig vid finanskrisen som Spanien nu går igenom, som han menade har satt djupa spår i Spanien, och bekräftade att sonen prins Felipe nu tar över.

– Min son Felipe förkroppsligar stabiliteten som är monarkins signum. Nu är det dags för en ny generation med en ny energi och ett nytt sätt att hantera verkligheten.

Populär regent

Juan Carlos har varit kung i landet sedan 1975, två dagar efter diktatorn Francisco Francos död, och har lett landet från diktatur till demokrati. Han har varit en av Europas mest populära regenter genom tiderna, och blev än mer uppskattad när han lyckades stävja en militärkupp 1981.

Men på senare år har han dragits med problem med hälsan, men också med skandaler, som när han åkte på elefantjakt i Botswana mitt under den spanska finanskrisen, skriver nyhetsbyrån AP.

Korruptionsskandalen som dottern, prinsessan Cristina, och hennes make Iñaki Urdangarín varit inblandade i har också påverkat kungens anseende, och folkets krav på Juan Carlos avgång har upprepats under våren.

Hyllas av Carl Gustaf

I ett pressmeddelande skriver Sveriges kung Carl Gustaf:

"Jag, och min familj, har mött kung Juan Carlos och den spanska kungafamiljen många gånger. Vi har alltid uppskattat mycket att möta hela den kungliga familjen. Jag minns bland annat särskilt väl det spanska statsbesöket till Sverige 1979. När jag nu nås av beskedet att kung Juan Carlos har valt att abdikera vill jag ge kung Juan Carlos min stora uppskattning och tacka för ett synnerligen gott och givande samarbete."