’Vi gör det du säger är omöjligt’

Publicerad 2014-05-22

IFK Arvidsjaurs tränare till Jimmie Åkesson om succélaget från hela världen

ARVIDSJAUR. Vi skulle skildra Jimmie Åkessons valturné i Norrland.

Resan slutade i Arvidsjaur, där träffade vi Patrik Nilsson som bestämt sig för att visa att Sverigedemokraterna har fel.

– Om de säger att integrationen inte kan lyckas är de välkomna att titta på en av IFK Arvidsjaurs fotbollsträningar. 

”I Jimmie Åkessons fotspår” var arbetsnamnet på resan till Norrland och det är möjligt att det kommer ett argt samtal från en eller annan chef för att den här historien snart kommer att kliva ur de där fotspåren. Den striden får jag i så fall ta.

Men vi börjar i alla fall i rätt ände. Vi följer Sverigedemokraternas partiledare under hans slutspurt inför EU-valet på söndag. 18 stopp som går i ett mycket strikt mönster. Åkesson anländer i bil, kliver ur på ett torg och pratar i cirka 40 minuter om partiets syn på EU. Därefter låter han sig fotograferas med några sympatisörer innan han slutligen hoppar in i bilen och åker mot nästa mål.

Det är ett pressat schema och det är lätt att förstå att det inte finns mycket utrymme för improvisationer. Tillsammans med partikamraterna Sven Olof Sällström och Jörgen Fogelclou gör Åkesson i det närmaste identiska framträdanden i varje stad. Till och med skämten klockar in på samma tid i schemat.

Om turnéns budskap skulle sammanfattas i ett ordmoln hade ÖVERSTATLIGHET, FEDERALISTER, MONSTERSTAT, GRÄNSSKYDD, KRIMINALITET och OTRYGGHET, skrivits just så, versalt.

Det är i Arvidsjaur vår historia svänger av från inslagen väg och det har väl egentligen inte så mycket med Jimmie Åkesson att göra, men om det inte vore för honom skulle jag och fotograf Jerker Ivarsson inte ha träffat 25-årige Patrik Nilsson.

På pappret kunde Patrik vara en typisk SD-väljare. Han är en ung man med deltidsjobb i glesbygdskommun.

Men han tillhör den ungefärliga halva av åhörarna som valt att stå med ryggen mot Jimmie Åkesson.

– För att jag tror på mångfald och jag vet att integration kan lyckas.

Och det är från och med nu vi lämnar Åkessons prat om gränsskydd en stund. För en dryg kilometer från Sibyllaparkeringen i Arvidsjaur där Säpovakterna flankerar SD-ledaren, finns en fotbollsplan.

Det är där Patrik Nilssons eget integrationsprojekt pågår.

Han är tränare för IFK Arvidsjaur, laget som många räknade ur division fyra när en rad veteraner hoppade av inför säsongen. Det var då Patrik kontaktade ett flyktingboende i kommunen.

– Det är kanske mitt livs bästa samtal, säger han.

Nu glöder Arvidsjaurs IP av en fotbollsglädje som ingen hade kunnat drömma om.

I A-lagstruppen finns i dag spelare från Afghanistan, Uganda, Somalia, Syrien, Eritrea och Ghana. Till varje träning kommer det mellan 30 och 40 spelare och med tre matcher spelade på säsongen står det IFK Arvidsjaur på plats tre i tabellen.

– Det kanske låter lite präktigt, men jag tror verkligen att vi berikar varandra. Här finns det spelare som lärt sig spela fotboll i en massa olika länder, det är klart att vi kan lära av varandra och göra varandra bättre och det skulle jag vilja säga till Jimmie Åkesson.

Orden forsar fram när Patrik pratar om sitt lag.

– Jag skulle önska att han kunde vara med på en träning här och höra hur killar från olika delar av världen lär känna varandra och blir vänner, sen kan vi prata om gränser och trygghet och allt det andra.

Han berättar att han i våras ville ställa in en träning eftersom termometern visade minus 16 grader. Det slutade med att spelarna själva skickade sms till varandra och möttes för att träna i kylan.

Patrik presenterar oss för 16-årige Gali Musah. Han kom ensam till Sverige för fyra månader sedan från Ghana.

– Min pappa är död, mamma är kvar där nere. Vi pratar ibland i telefon och då pratar jag mest om fotbollen.

Hur var det att komma till Arvidsjaur?

 – Det var ganska svårt i början särskilt med språket, ni har så många ord som betyder flera saker, det är förvirrande och så spelade alla ishockey.

Vill du bo kvar här?

 – Ja, men bara om vi går upp till division tre med fotbollslaget.

Jimmie Åkessons valturné har sedan länge rullat vidare mot Vilhelmina och Dorotea när fotbollsträningen börjar på Arvidsjaurs IP.

Jag räknar till 31 spelare på plan när Patrik Nilsson börjar med att gå igenom söndagens match. Seger mot Piteå, mot alla förväntningar.

– Det var tvärtom hur det brukar vara, vi brukar skapa chanser men inte få till avsluten, nu avslutade vi bra fast vi hade få chanser, tänk när vi får till båda.

I Sverigedemokraternas tankemall är det inte möjligt att lyckas med det som 25-årige Patrik Nilsson ägnar all sin lediga tid åt. Sakta men säkert suddar han ut vi och dom även om alla i byn inte delar hans optimism.

Senare på kvällen möter vi en man och en kvinna i medelådern. Jag frågar om de var på Jimmie Åkessons torgmöte.

– Nej, men jag hörde att det var en massa folk som stod med ryggen mot, det är fan vad vissa skämmer ut sig, säger mannen som inte vill ha sitt namn i tidningen.

Han kommer att lägga sin röst på SD på söndag och säger att det är för många invandrare i Norrbotten.

Vad tycker du om fotbollslaget här med alla spelare från andra länder?

 – Jag följer inte negerboll så noga.

Orden studsar till mot asfalten och blir hängande.

Vad sa du?

– Äh, ett skämt bara, men Sverigedemokraterna har rätt i det mesta så är det.

Kvinnan rycker i mannen och de går vidare. Där har SD två röster hand i hand längs Storgatan i Arvidsjaur.

De kommande dagarna ska Jimmie Åkesson åka till Strömsund, Östersund, Västerås, Örebro, Karlskoga, Falköping, Skövde, Malmö, Göteborg och Stockholm.

Han kommer att prata om GRÄNSSKYDD, TRYGGHET, KRIMINALITET och OTRYGGHET.

På söndag är det upp till bevis. En eller två platser i EU-parlamentet är målet.

I Arvidsjaur kommer A-laget att träna tre gånger till. Backlinjen ska förbättras.

På söndag är det upp till bevis.

Match mot Öjebyn.