Smärtsamt brandtal mot rasism och fascism

Publicerad 2014-07-21

Hon hade velat prata med oss om konst, poesi, om döden, kärleken, om att älska, om sina vänner.

Men Athena Farrokhzad, poet, dramatiker och översättare, kan inte tänka sig att ägna sina 90 minuter i etern åt något annat än en långt, smärtsamt, politiskt brandtal om den rasism och fascism som under det senaste decenniet åter har brett ut sig, normaliserats och vuxit sig otäckt stark i Europa.

Påminner oss

Athena Farrokhzad pratade febrigt, rytmiskt, poetiskt om klass, feminism och om hur den strukturella rasismen genomsyrar det svenska folkhemmet trots att vi inte vill kännas vid det. Hon påminner oss om Rasbiologiska institutet, om lagen om tvångssterilisering som anslogs 1934, om att diskriminering fortfarande förekommer överallt i det svenska samhället trots att få vill kalla sig rasister. Hon berättar för oss om hur att ständigt vara sedd som den andre, den avvikande, om att dagligen leva i rasismens skugga. 

Hon påminner oss om den underordnade position som kvinnor har och alltid har haft i det här landet och i världen.  Om allt obetalt hemarbete som kvinnor alltid förväntats utföra och fortfarande utför. Om våldet som kvinnor fortfarande år 2014 utsätts för.

Uppmanar till solidaritet

Hon drog även paralleller mellan Sverigedemokraterna och massmördaren Anders Behring Breivik som enligt henne båda vill få kvinnor och pensionärer att tro att muslimerna är det stora hotet. Hon berättar för oss om den grymma europeiska migrationspolitiken. Om alla de som dör på flyktingbåtar i sin hopplösa kamp för att få komma hit. Hon uppmanar oss till solidaritet för de papperslösa. Hon berättar för oss om allt det vi faktiskt kan göra för att upplösa nationalstaten, för att riva stängslen som är orsaken till katastrofen. 

Det är rasism

”Rasism är att få sin ansökan om bostad bortsorterad på grund av sitt namn. Rasism är att nekas inträde till en nattklubb om man är afrosvensk och bli misshandlad av samma skäl när man promenerar hem. Rasism är att småbarn återfinns i brottsregister av den enda anledningen att de är romer. Rasism är den fattigdom som föder den frustration som sätter förorterna i brand”, sa Athena Farrokhzad i sitt sommarprogram, och det är så viktigt att vi alla börjar inse det och agera. 

Athena Farrokhzad

Ålder: 30
Bor: Stockholm
Gör: Poet, översättare, dramatiker

Tidigare medverkan i sommar: Debutant

Första meningen: Vad är det här för tid när ett samtal om träd nästan är brottsligt eftersom det innebär tystnad om så mycket grymhet
Sista meningen: Vi är en arme av älskande som inte kan förlora

Tre typiska låtval:

Ebba Gröna ”Beväpna er”

Sanchez Ferlosios och José Antonios gamla antifascistiska kampsång ”Svarta tupp”

Patti Smith och Bruce Springsteen ”Because the night”

Skrytkvot:  0
Skvallervärde:  0

Känslostyrka:  5
Humornivå:  0
Åh Fan-faktor:  5