Stormen drog ner ledningar i Skåne

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2011-02-08

Strömlöst och stora förseningar i tågtrafiken

En kraftig storm drog fram över Skåne och Blekinge i natt.

I dag är det stora störningar i tågtrafiken.

Trafikverket varnar för nedfallna träd och över 30 000 hushåll var strömlösa morgonen efter.

– Vi har sett hur vindarna har snuddat i orkanbyar, säger Johan Groth, meteorolog vid Storm weather center.

I Helsingborg var det i natt stormbyar på över 31 meter per sekund. Hela Skåne drabbades av det kraftiga lågtrycket med stormvindar som drog ned elstolpar, välte träd och orsakade stor skada på hela elnätet.

Som mest har det blåst på Hanö, där det i vindbyarna uppmätts 40 m/s, vilket är orkanstyrka.

– Stormen är avtagande och det värsta är över nu, säger Johan Groth, meteorolog vid Storm weather center.

SMHI sänkte i morse sin varning från 2 till 1.

Drygt 35 000 strömlösa

Enligt Skånetrafiken är det stopp i tågtrafiken mellan Hässleholm och Karlskrona sedan klockan 5.42. Störningen beräknas pågå till klockan 18.00. Det är också stopp mellan Perstorp och Kvidinge, och mellan Hässleholm och Kristianstad. Där äknas trafiken vara i gång klockan 14.00.

– Det är helt strömlöst mellan Kristianstad och Karlskrona. Vi räknar med att det håller i sig hela dagen, säger Roland Olsson, verksamhetsansvarig vid jouren för Skånetrafiken.

Eon arbetade under dagen för fullt med att försöka få tillbaka strömmen hos de drygt 35 000 hushåll som till en början var utan el. 130 man arbetade med att ta reda på omfattningen av stormen.

– Vi ska precis åka upp i helikoptrar för att se hur läget ser ut, säger Johan Aspegren, informationschef vid Eon elnät.

Vid 10-tiden var fortfarande cirka 17 000 av Eons kunder utan ström i Skåne. I hela landet var då antalet drygt 26 000.

Strömmen tillbaka i kväll

Eon har konstaterat att det är fel på 80 ledningar.

– Magkänslan är att hushållen har fått tillbaka elen vid 20-tiden i kväll. Vi får inte glömma att det här har varit en storm i klass med Gudrun. Skillnaden är att vi numera gräver ned ledningarna. Det kommer därför att gå mycket lättare att rätta till det här, säger Johan Aspegren.

Någon samlad information om hur skogsägarna har drabbats finns inte ännu. Enligt Per Braconier, informationsdirektör vid Södra, verkar stormen inte ha slagit lika hårt som Gudrun 2005.

– Vi räknar nu på i vilken omfattning det här drabbat skogsägarna. Bilden är inte klar ännu, men det jag kan säga är att det verkar ha varit lite spritt. Ingen har rapporterat några större samlade vältningar, säger han.

Öresundsbron öppen

Öresundsbron öppnade för trafik vid 7-tiden och tågen går med vissa förseningar. Busstrafiken har inte påverkats särskilt mycket av stormen.

I Malmö hade stormen börjat avta på morgonen.

Sydsvenskan rapporterar om flera nedfallna tak och byggnader. Ett fabrikstak i Klippan har blåst av och lagt sig på vägen, en byggnadsställning har rasat ner på glashuset på centralplan i Malmö och ett garagetak har rasat ned över flera bilar i Östra Ljugby.