Slutstrid väntar om upphovsrätten på nätet

Wiktor Nummelin/TT

Uppdaterad 2019-02-14 | Publicerad 2019-02-13

Hur plattformar som Youtube ska garantera att inte otillåtna klipp laddas upp ingår i de pågående förhandlingarna om nya upphovsrättsregler på internet. Arkivbild.

EU gör sig redo för sista akten i en inflammerad kamp om nya upphovsrättsregler på internet.

– Vi är nöjda, säger anhängarna om den uppgörelse som nu presenterats.

– Internet är hotat, menar motståndarna inför den avgörande omröstningen i EU-parlamentet.

Sällan har de olika sidorna i en EU-förhandling varit så i luven på varandra som under de senaste månadernas sökande efter en kompromiss.

Nu finns ändå en uppgörelse, sedan det sista förhandlingspasset i onsdags tagit 13 timmar att genomföra, i stället för planerade fyra.

– Det här handlar om rättvisa ersättningar. Vi har inte kunna göra alla glada, men jag tror att majoriteten är det. För användarna blir det mycket tydligare, hävdar EU:s digitaliseringskommissionär Andrus Ansip på en presskonferens i Bryssel.

Länkar och uppladdning

Striden har framför allt handlat om hur upphovsrättsinnehavare ska ersättas vid länkningar och hur man undviker att skyddat material sprids utan tillstånd.

Framöver är det nu tänkt att utgivare genom avtal med stora plattformar som till exempel Google News ska kunna få ersättning. Dessutom blir stora sajter och plattformar, som till exempel Youtube, ansvariga för att inget otillåtet laddas upp hos dem.

Tyske kristdemokraten Axel Voss, som varit ansvarig för EU-parlamentets hantering av förslaget, har ett tydligt budskap till storföretagen.

– Ni har kommit upp med affärsmodeller som inneburit enorma upphovsrättsbrott. Ni är ansvariga och hur ni löser det är ert problem, säger Voss på en presskonferens i Strasbourg.

Måste godkännas

Motståndarna är dock fortfarande inte nöjda och anser framför allt att uppladdningsansvaret skapar problem.

"Det här förslaget stöper om ansvaret på internet och lägger en alldeles för stor börda på plattformarna, vilket i slutändan drabbar användarna i form av uppladdningsfilter och begränsat utbud", anser exempelvis den svenska EU-parlamentsledamoten Gunnar Hökmark (M) i ett uttalande.

Än så länge är dock saken inte klar. Uppgörelsen måste fortfarande formellt godkännas av såväl EU:s medlemsländer i ministerrådet som av hela EU-parlamentet. Framför allt hos de sistnämnda lär debatten bli het inför omröstningen i mars eller april, med tanke på motståndet hos många ledamöter.

Fortsatt kamp

På vägen dit lär den hårda kampen mellan anhängare och motståndare fortsätta.

– Det är enorm massa desinformation som flyter omkring, säger Axel Voss.

Hans svenske kollega Fredrick Federley (C) har andra invändningar:

"Det här beslutet förstör för jobben, förstör för företagen och förstör internet som vi känner det i dag", hävdar han via sms.

Följ ämnen i artikeln