Barnmorska vägrade aborter – måste betala över en miljon

Publicerad 2016-11-04

Södermanlands läns landsting nekade barnmorskan anställning eftersom hon vägrade medverka vid aborter.

Hon stämde landstinget och begärde skadestånd för bland annat kränkning av hennes samvetsfrihet och religionsfrihet.

Nu ger Nyköpings tingsrätt arbetsgivaren rätt och slår fast att kvinnan ska betala rättegångskostnaderna – på drygt 1,2 miljoner kronor.

Tingsrätten bedömer visserligen att landstinget inskränkt kvinnans rättigheter, men att det var en tillåten inskränkning.

Enligt tingsrätten har landstinget rätt att ha vården ordnad så att alla barnmorskor kan medverka vid abortvård.

Dessutom ska kvinnan stå för rättegångskostnaderna på 1 215 736 kronor, enligt domen.

Stod inget om aborter

Kvinnan arbetade som sjuksköterska vid en vårdcentral inom Södermanlands läns landsting. Hon beviljades ett så kallat barnmorskekontrakt vid Nyköpings kvinnoklinik. Kontraktet gav henne studielön under tiden som hon utbildade sig till barnmorska mot att hon sedan skulle arbeta i två år som barnmorska vid kvinnokliniken.

I kontraktet stod inget om att utföra aborter. Men efter hand förstod kvinnan att en liten del aborter utförs på förlossningsavdelningen.

När hon gjorde klart för arbetsgivaren att hon vägrade utföra ingreppet fick hon inget erbjudande om arbete på kvinnokliniken.

Jobbar i Norge

Kvinnan, som i dag jobbpendlar till Norge, stämde landstinget för kränkning av hennes samvetsfrihet och religionsfrihet enligt Europakonventionen och yrkade skadestånd för kränkningen.

– Det handlar om mänskliga fri- och rättigheter. Det handlar också om kontraktsbrott, säger Ruth Nordström, chefsjurist på Scandinavian Human Rights Lawyers som företräder kvinnan.

Tingsrätten anser inte att barnmorskans rättigheter kränkts enligt artikel 9 i Europakonventionen. Eftersom en sådan kränkning var en förutsättning för skadestånd, ska inget skadestånd betalas.