Djup kris skakar den katolska kyrkan

TT-AFP

Publicerad 2018-08-27

Påve Franciskus ville inte kommentera påståendena om att han skulle ha struntat i övergreppsanklagelser mot en kardinal.

Påve Franciskus vill inte bemöta anklagelserna om att han skulle ha vetat om en tidigare kardinals övergrepp mot minderåriga utan att agera. Det är bara ett fall av flera som plågar den katolska kyrkan.

– Det är en väldigt djup kris och jag tror att det är en utbredd kultur, säger diplomaten Ulla Gudmundson.

Ärkebiskop Carlo Maria Viganò, före detta sändebud för Vatikanen och som kritiserat påven tidigare, anklagar Franciskus i ett elva sidor långt brev som har publicerats i USA:s katolska kyrkas äldsta tidning. Viganò skriver att han redan 2013 gjorde påven uppmärksam på anklagelserna mot kardinal Theodore McCarrick, som nyligen avgick efter anklagelser om sexuella övergrepp mot minderåriga. Viganò anser att påven bör avgå.

Påven vill dock inte kommentera brevet och dess innehåll.

– Jag kommer inte att säga ett ord om detta. Jag tycker att uttalandet talar för sig själv och att ni har tillräcklig journalistisk kapacitet för att nå egna slutsatser, sade Franciskus i söndags.

Kyrkans metoo

Det är omöjligt att veta hur mycket sanning det ligger i anklagelserna, menar diplomaten och den tidigare ambassadören i Vatikanen Ulla Gudmundson. Men eftersom skandalerna om sexuella övergrepp mot unga inom den katolska kyrkan aldrig verkar vilja försvinna helt innebär de ett hårt tryck mot Franciskus.

– Det är en väldigt, väldigt djup kris och jag tror att det är en utbredd kultur. Det visade sig i Pennsylvania att det är ett stort och djupt problem. Det är katolska kyrkans "metoo" skulle jag säga, säger Gudmundson till TT.

Nyligen framkom att 300 präster i Pennsylvania i USA har varit inblandade i sexuella övergrepp. Även i Chile uppdagades det tidigare i somras ytterligare en pedofilskandal.

"En kampanj"

Att Viganòs anklagelser sammanföll med påvens besök i Irland tror Gudmundson kan hänga ihop med att han representerar en mer traditionell syn på hur kyrkan ska styras.

– Det är ganska troligt att en drivkraft bakom Viganòs brev är att det ingår i en kampanj från de som ogillar Franciskus relativa öppenhet när det gäller homosexualitet. När det gäller hans tonvikt på barmhärighet och kärlek, snarare än på regler.

I stället för att tydligt fördöma den senaste skandalen uttalade sig påven under helgens Irlandsbesök om vikten av förlåtelse.

– Jag ber Herren om förlåtelse för dessa synder och för skandalen och sveket som känts av så många andra i Guds familj, sade Franciskus.

Präster avkragades

Katolska kyrkan har agerat vid tidigare skandaler. Bland annat avkragade den tidigare påven Benedictus hundratals präster i samband med att avslöjanden om sexuella övergrepp uppdagades. Även Franciskus beordrade en utredning efter skandalerna i Chile och han har även avskedat fem chilenska biskopar. Men han kan behöva agera ännu tydligare för att visa att han står upp för offren för de sexuella övergreppen.

– Fler och fler katoliker säger: "Det räcker inte med ord, vi vill se handling också". Det tror jag är kärnfrågan. Tydlig och synlig handling, säger Gudmundson.

TT: Skulle Franciskus kunna behöva avgå?

– Jag tycker inte att Viganò har bevisat att det finns skäl för påven att avgå. Men det är bra att trycket på påven ökar att aktivt vidta åtgärder och fokusera på den sjuka kulturen i den katolska hierarkin. Han är lite för diffus.

Följ ämnen i artikeln