Polis misshandlad – kunde inte larma på grund av radiohaveri

Publicerad 2018-08-29

Polisens och räddningstjänstens kommunikationssystem Rakel låg nere i stora delar av landet under en natt i förra veckan.

Vid tidpunkten misshandlades en polis under en insats – och patrullen kunde inte begära förstärkning över radion på grund av haveriet.

– Det är allvarligt när det händer, säger Mats Hammarstam, biträdande rakelchef på MSB.

Blåljusmyndigheternas radiokommunikation förs krypterad över systemet Rakel.
Under natten till i fredags låg systemet nere i hela Mellansverige, inklusive Stockholmsregionen, vilket drabbade bland annat polisen och räddningstjänsten.

– Vi hade ett avbrott i mellersta Sverige. Det hände mitt i natten och inom en timme var allt löst, säger Mats Hammarstam på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

”Är allvarligt”

Han säger att det inte finns någon misstanke om sabotage och uppger att det är ett ”internt hårdvarufel” som var orsaken.

– Det är allvarligt när det händer såna här avbrott. Vi kommer nu att utvärdera vad det är som har gått fel och vad vi kan göra för att undvika att det händer igen, säger Mats Hammarstam.

Samtidigt har polisen dragits med återkommande problem sedan början av augusti med Rakelsystemet i delar av västra och norra Stockholm, framför allt i Hässelby, Vällingby och Danderyd. Enligt Aftonbladets uppgifter har problemen ännu inte lösts.

– Orsaken till problemen har varit åska, säger kommissarie Conny Olofsson, ansvarig för radiosamband i polisregion Stockholm.

För poliser i yttre tjänst har de upprepade störningarna och det stora avbrottet förra veckan inneburit att patruller varken kunnat kommunicera med varandra eller operatörer på ledningscentralerna.

Kunde inte larma

Dessutom har poliser i yttre tjänst tvingats slå larm med mobiltelefon till ett särskilt nummer när de har behövt förstärkning.

– Det är väldigt illa. Hamnar vi i underläge måste vi ringa ett telefonnummer för att få förstärkning. Och behöver man larma är man oftast i en situation då det är mycket svårt att ta upp telefonen, säger en polis till Aftonbladet.

Under natten då Rakel låg nere i stora delar av landet orsakade haveriet en incident när en polis blev misshandlad, slagen och sparkad, under ett ingripande. Patrullen kunde enligt Aftonbladets källor inte slå larm över radion. Till slut ska man dock ha lyckats etablera kontakt med ledningscentralen med hjälp av mobiltelefon och förstärkning kunde skickas till platsen.

– Det hände i förra veckan och jag kan bekräfta att det fanns problem med Rakel. Men jag kan inte säga något mer eftersom det pågår en förundersökning i ärendet, säger Anna Ohlsson, lokalpolisområdeschef på polisen i Täby.

Enligt Aftonbladets uppgifter fick den aktuella polisen sjukhusvård efter händelsen och är sjukskriven tillsvidare.