Komvuxelever mindre beroende av studiemedel

TT TT

Uppdaterad 2020-01-22 | Publicerad 2018-12-14

Fler deltidskurser och högkonjunktur har gjort komvuxelever mindre beroende av studiemedel. Arkivbild.

Personer som pluggar på komvux har blivit mindre beroende av studiemedel för att klara uppehället.

Men bland högskolestudenterna är det fortfarande en hög andel som behöver utbetalningarna från CSN.

Andelen komvuxelever som använde studiemedel 2012 var 44 procent. I fjol hade andelen sjunkit till 33 procent, visar en ny rapport samt statistik från Centrala studiestödsnämnden (CSN).

Huvudförklaringen är att det blivit vanligare bland komvuxelever att läsa på deltid och på distans. Utbudet av sådana kurser har ökat och därmed också utrymmet för att jobba, vilket avspeglas i statistiken. Andelen elever som har lön som främsta inkomstkälla har ökat och låg 2016 på 59 procent. Medelinkomsten i hela gruppen komvuxelever ökade med 30 procent från 2012 till 2016, till 123 000 kronor.

Högkonjunktur

Möjligheten att jobba hänger också samman med högkonjunkturen.

– Vi har haft en god arbetsmarknad, så möjligheterna att kunna jobba parallellt med studierna har rimligen varit större den här perioden, säger utredaren Andreas Dahlkvist vid CSN.

En annan förklaring till utvecklingen kan vara könsfördelningen bland eleverna. Kvinnorna är fortfarande i majoritet på komvux, men andelen har sjunkit något. Och då män är mindre benägna att ta studiemedel kan förändringen ha bidragit till att den totala andelen med studiemedel sjunkit.

Färre kurser

Bland högskolestudenterna syns inte samma förändring. Där har andelen med studiemedel legat oförändrat kring 70 procent de senaste åren. Det beror bland annat på att andelen deltids- och/eller distansstuderande inte ökar utan ligger kvar på samma nivå. Det hänger i sin tur ihop med att utbudet av fristående kurser har krympt till förmån för programmen. De som läser ett program gör det i högre grad på heltid och på plats på universitetsområdet.

I gruppen studerande på yrkeshögskola läser de allra flesta (88 procent) på heltid. Andelen med studiemedel har sjunkit marginellt men ligger fortsatt högt: 74 procent år 2016.

Följ ämnen i artikeln