Bortgifta Saras, 18, utvisning stoppas tillfälligt: Blev så lycklig

Publicerad 2018-09-21

Bortgifta Sara, 18, riskerar att dödas om hon utvisas till Afghanistan – något som Migrationsverket inte tror på och yrkar på utvisning.

Nu har Europadomstolen beslutat att ta upp Saras ärende och har tills vidare stoppat utvisningen.

”I natt somnade jag för första gången på länge med ett leende på läpparna”, säger Sara.

Aftonbladet har tidigare berättat om Sara, 18, en ung afghansk kvinna, som uppger att hon giftes bort som 15-åring och lever nu under hot från sin make i hemlandet Afghanistan.

Sara har även valt att lämna islam för att bli ateist – något som kan ge dödsstraff i Afghanistan.

Men Migrationsverket tror inte på hennes berättelse och har beslutat att hon ska utvisas.

– Min släkt har sagt att om inte hans familj dödar mig så kommer de att göra det själva, har Sara tidigare berättat för Aftonbladet.

Europadomstolen har beslutat att ta upp Saras ärende.

”Rejält steg i rätt riktning”

I juli meddelade Migrationsöverdomstolen att de inte kommer att pröva beslutet.

Sara valde då, tillsammans med sin advokat, Emilie Hillert, specialiserad på migrationsmål, att överklaga till Europadomstolen – som nu bestämt sig för att ta upp Saras fall.

”Det är ett rejält steg i rätt riktning. Beslutet vittnar om att Europadomstolen anser att det finns risk att svenska myndigheter har kränkt Saras mänskliga rättigheter, och att det kan strida mot förbudet mot tortyr att utvisa henne till Afghanistan. Vi ser nu tacksamt fram emot Europadomstolens bedömning i frågan” skriver Emilie Hillert i ett pressmeddelande.

”Somnade med ett leende på läpparna”

Tills vidare stoppas därmed också Saras utvisning.

”Jag blev så lycklig när jag hörde att Europadomstolen nu väljer att titta på mitt ärende. Bara det att jag kan gå i skolan och känna mig trygg med att ingen kommer sätta mig på ett flygplan kommande vecka är oerhört lättande. I natt somnade jag för första gången på länge med ett leende på läpparna” säger hon i ett mejl till Aftonbladet.

Europadomstolens dom kommer att bli bindande för svenska staten.

Följ ämnen i artikeln