Stor säkerhetsövning mitt i centrala Stockholm

Uppdaterad 2015-09-25 | Publicerad 2015-09-24

Flera barn har dött efter att en attentatsman tänt eld på en byggnad nära utrikesdepartementet.

Det är scenariot för en stor säkerhetsövning som polisen, räddningstjänsten och sjukvården genomför i centrala Stockholm i dag.

– Syftet är att de organisationer som är med ska stå bättre rustade om en liknande händelse skulle inträffa i verkligheten, säger Peter Bjurén vid polisens övningsledning.

Om du ser massor av människor som verkar vara skadade på Gustav Adolfs torg mitt i Stockholm i dag behöver du med största sannolikhet inte vara orolig. Chansen är stor att de är figuranter i den stora säkerhetsövning som Storstockholms brandförsvar anordnar.

Både polisen, sjukvården och räddningstjänsten deltar.

– Scenariot är att en skolklass har varit på studiebesök i en byggnad nära utrikesdepartementet. Då har en attentatsman tänt eld på flera ställen i lokalen. Syftet är oklart, men det har lett till att en brand utbrytit. Flera har stängts in och flera barn har dött, säger Peter Bjurén från Polisens övningsledning.

Blodiga och brännskadade

Ett hundratal personer deltar i övningen. Däribland 30-40 barn som spelar skadade.

– De är sminkade så att de ska se blodiga och brännskadade ut. Syftet med det är att övningen ska bli så realistiskt som möjligt även för sjukvården, säger Peter Bjurén.

”Högst realistiskt”

Ett scenario som liknar övningens skulle mycket väl kunna utspela sig i verkligheten, enligt Bjurén.

– Det är högst realistiskt och det innebär stora svårigheter för alla inblandade organisationer. Vi hoppas att allmänheten har förståelse för vikten av sådana här övningar då de medverkande organisationerna står bättre rustade och förberedda om en liknande skarp händelse skulle inträffa, säger Peter Bjurén.

Följ ämnen i artikeln