Risk för nytt blodigt krig

Uppdaterad 2017-10-16 | Publicerad 2017-10-13

Nu börjar följderna av den kurdiska självständighetsomröstningen klarna.

Priset kan bli ännu ett krig i Mellanöstern och därmed en ännu instabilare värld.

Kirkuk är en oljerik stad som det kurdiska självstyret och den irakiska regeringen länge bråkat om och som båda gör anspråk på. I grunden handlar det lika mycket om oljeinkomsterna som territoriet.

Kirkuk är inte en del av det självstyrande kurdiska områdena i norra Irak men har samtidigt en stor kurdisk befolkning.

Fram till nu har bråket om Kirkuk till stor del varit en verbal batalj.

Den folkomröstning om självständighet som kurderna höll i sin region för några veckor sedan verkar ha ändrat på det. Valdeltagandet var högt och 90 procent röstade för självständighet.

Även om ingen formell självständighet utropats ser Irak omröstningen, som de stämplade som illegal, som ett hot mot ett sammanhållet Irak.

Illegal

De kurdiska områdena har redan en hög grad av självstyre men att bryta loss en bit av Irak och skapa en egen kurdisk nation är inget som centralregeringen i Bagdad tänker acceptera. Regeringen stämplade därför omröstningen som illegal.

Irak fruktar att kurderna tänker försöka införliva Kirkuk i sin "stat". Stärkta av framgångarna mot terrorgruppen Islamiska staten, IS, i Mosul och andra städer i norra Irak tänker den irakiska armén försöka förekomma kurderna.

Så sent som igår sa Iraks premiärminister Haider al-Abadi att han inte tänkte vända sin armé mot kurderna. De två har ju samarbetat för att driva ut IS från norra Irak.

– Vi kommer inte att använda vår armé för att bekämpa vårt folk eller kriga mot våra kurdiska medborgare eller andra, sade al-Abadi.

Till varje pris

Problemet är att kurderna enligt egen utsago har tiotusentals peshmerga-soldater grupperade runt Kirkuk med ordern att försvara staden till varje pris. Om Iraks armé samtidigt inleder en offensiv för att inta staden är det svårt att begripa hur ett nytt blodigt krig ska kunna undvikas.

Offensiven kommer att sätta den amerikanske presidenten Donald Trumps ledaregenskaper på prov eftersom både regeringen i Bagdad och Peshmerga är USA:s allierade. USA har försett båda med vapen.

Den hastigt uppblossande konflikten visar ännu en gång sprängkraften i kraven på självständighet. Kurdisk självständighet handlar inte bara om Irak. Kurderna vill i förlängningen ha en egen stat som består av kurdiska områden i Turkiet, Syrien, Iran och Irak.

Unik chans

Kurderna känner att de nu har en unik chans. Kriget i Syrien och kampen mot IS har gett dem en mäktig allierad i USA och möjligheten att inta territorium som kan bli del av en framtida självständig stat.

Kurderna är en minoritet i dessa länder som länge utsatts för förtryck. Vem minns inte när Saddam Hussein attackerade kurderna i Irak med giftgas på 80-talet. I mångas ögon har de gjort sig förtjänta av självständighet.

Men en sådan skulle allvarligt destabilisera hela området.

Regeringarna i Iran, Syrien, Turkiet och Irak lyssnar inte på några argument för självständighet. De kommer inte släppa till en tum av land till en kurdisk stat. Tvärtom visar Iraks senaste offensiv att de kommer att intensifiera krigen mot sina respektive kurdiska grupper.

Tvinga USA

I bästa fall är den irakiska offensiven ett sätt att visa musklerna och tvinga USA att stoppa kurdernas självständighet. Det blir en tuppfäktning med kurderna men inget krig på riktigt.

Men det är en väldigt optimistisk tolkning.

Det kan lika gärna sluta i ännu ett av dessa meningslösa krig i Mellanöstern som får hatet att växa utan att lösa några av de grundläggande konflikterna.

Fler krig i denna oroliga region innebär nya flyktingströmmar till Europa, förnyad instabilitet och nya möjligheter för islamistiska terrorgrupper att etablera sig.

Inte precis vad världen behöver.