”Borde ha varit dödsfiender – men han var vettig”

Väljarmöte mellan miljöpartisten och sverigedemokraten

Publicerad 2018-11-04

Sverigedemokraterna hålls på armlängds avstånd av övriga riksdagspartier.

SD-väljaren Bjarne Hallquist och MP-väljaren Bengt Fridmark tycker att man måste prata över partigränserna:

– Man kan inte ta bort ett parti som har en miljon väljare, säger Bengt Fridmark.

Var sjätte väljare röstade på Sverigedemokraterna i riksdagsvalet. Retoriken mot SD:s partiledare Jimmie Åkesson är tuff från alla andra partiledare, som ständigt påminner om partiets bruna rötter.

Men hur låter ett samtal mellan två vanliga väljare? Efter sju veckors väntan på en ny regering bestämde vi oss för att sammanföra en SD-väljare och en MP-väljare.

På ena sidan köksbordet ute på Vindö i Värmdö kommun: före detta läraren Bengt Fridmark, 76, som röstade på Miljöpartiet. På andra sidan: före detta säljaren Bjarne Hallquist, 68, som röstade på Sverigedemokraterna.

Bjarne: Partiledarna har grävt ner sig i en skyttegrav och den vill de inte kliva ur. Man har bestämt sig från början, ”SD ska vi inte prata med”.

Bengt: De är fastlåsta i sina åsikter. Det vore nog bättre om de försökte ändra sig och närma sig varandra.

Bjarne: Polariseringen i samhället som det pratas om, tror jag inte är så markant hos väljarna. Jag tror att man är tolerant och kan ha samsyn i många saker, även om man röstar på olika partier.

Bengt: Om det blir nyval tror jag att ni kommer att tjäna oerhört mycket på det.

Bjarne: Jag är besviken på politikernas smutskastning. Själv har jag jobbat med försäljning. Där heter det: prata aldrig illa om konkurrenterna, lyft fram dina egna produkters fördelar.

”Sade upp bekantskapen med SD:are”

Bengt: Jag kände en man som var aktiv i SD och nu har flyttat. Vi borde ha varit dödsfiender när det gällde politik, men vi pratade rätt mycket. Han var en vettig karl, tyckte inte att man skulle kasta ut alla invandrare. Men han hade vänner som sade upp bekantskapen när de fick veta att han var sverigedemokrat. Då tycker jag att man har gått lite för långt. Man måste kunna prata med alla människor, annars lär man sig ingenting. Man kan inte ta bort ett parti som har en miljon väljare.

Bjarne: Jag respekterar allas åsikter. Förklara varför jag har fel, så kanske jag ändrar mig. Jag är angelägen om att lyssna på andra, men det innebär inte att jag måste tycka som andra. Ta äldrevården till exempel, den fungerar så dåligt för att det bland annat saknas pengar. Och det beror delvis på invandringen. Om du har en budget på 1 000 kronor och ska konsumera för 200 kronor till, då måste du skära ner. Förstår man inte det har man inte förstått ekonomi över huvud taget.

Bengt: Där har jag en annan uppfattning. Invandringen kostar ganska lite jämfört med skattesmitning. Om vi hade fått in alla skatter hade vi haft 5 000 kronor, jämfört med din 1000-lapp.

Bjarne: Givetvis ska man ta tag i allt. Jag har aldrig hört de där siffrorna, jag är inte så påläst att jag vet allt om ekonomi och politik. Men budgeten har gått ihop även tidigare med skatteflyktingarna, som tydligen inte går att komma åt. Det här med invandrarna går att komma åt. Det är inte fel på människorna från Afghanistan som kommer hit och lever på bidrag, det är politikerna som är slappa i sin hantering av situationen.

”Dåliga på att lära sig svenska”

Bengt: Jag är med i Mötesplats Stavsnäs, där invandrare och svenskar träffas. Man nedvärderar dem när man säger att de inte kan något. Men flera är dåliga på att lära sig svenska. Hade jag flyttat till Afghanistan hade jag försökt lära mig språket snabbare. Jag förstår inte att de inte försöker mer. Samtidigt är det olika, en familj från Palestina som jag träffat klarar sig bra.

Bjarne: Ge invandrare möjlighet att bli lärlingar, då lär de sig språket automatiskt. Jag tycker det är självklart, men det tycker inte politikerna. De snackar om att ”då får vi två lönenivåer”.

Bengt: Jag är beredd att hålla med dig om det. Jag hjälpte en invandrare att söka jobb. De få arbeten som passade skulle han ha körkort eller kunna bra svenska för att få. Han var körd. Ändå skulle han söka de här jobben, ansåg Arbetsförmedlingen.

Bjarne: Välutbildat folk behöver vi. Debatten är så snedvriden. Många säger att ”du är en sådan som vill kasta ut alla”. Så är det inte alls. De som kommer hit är välkomna om de visar intresse för att lära sig svenska språket. Du har inga rättigheter utan att ha skyldigheter, det hänger ihop. Men det finns ingen rasism i mig, jag älskar människor av olika slag. Däremot har jag en viss rädsla för IS-krigare. De borde fråntas svenskt pass och få en enkelbiljett tillbaka.

Bengt: Jag tror inte det är så enkelt. Är man svensk medborgare, då kan man inte utvisas.

”Ses som nazist om man röstar på SD”

Aftonbladet har haft svårt att få tag i SD-väljare som ställer upp med namn och bild. Vad kan det bero på?

Bjarne: I tv-rutan är det inte politiskt korrekt, då betraktas man som nazist och främlingsfientlig. SD-väljare är inte nazister, men vill troligen undvika att bli utfrusna av vänner och bekanta, liksom på arbetsplatsen. De vågar inte stå upp för sina åsikter. Jag förstår inte varför. Om man läser SD:s manifest, det är ju samma som andra partiers i stort sett. I framtiden tror jag att dagens politiker ersätts av yngre förmågor som är mer vidsynta.

Bengt: Vi blir nog snart som i Danmark och Norge. SD kommer snart att sitta i styrande församlingar.

Bjarne: Hittar media någon i periferin som har ett brunt förflutet och tillhör SD, då blir det rubriker. Politiker i alla partier har gjort klavertramp, men det får inte samma genomslag. Media bidrar till polariseringen. Vanliga väljare går inte till så skarpa angrepp. Har vi skiljaktigheter stannar vi upp och försöker borra, varför tycker vi olika?

Bengt: Medias uppgift är delvis att polarisera, att överdriva lite för att det ska gå hem hos folk. Sedan får man själv ta ställning.

Dags att avsluta. Hur var samtalet?

Bjarne: Bengt är en trevlig figur, och jag hoppas vi får chansen att träffas igen.

Bengt: Det var ett jättetrevligt samtal med Bjarne.