Lastbilschauffören visar hur farliga omkörningar kan vara

Uppdaterad 2018-10-18 | Publicerad 2018-10-17

Det här är lastbilschauffören som installerat en kamera på sin instrumentbräda. Så har du någon gång kört om göteborgaren Andreas Cöster så har han det på film.

– Folk satsar mycket i sina försök att komma förbi, säger han.

Andreas har kört lastbil i 16 år. Sen några år tillbaka är han även en ”youtuber” och har du någon gång kört om honom så kan det ligga ute på hans Youtubekanal.

Där lägger han upp klipp från sina körningar för att dela med sig av vardagen – och farorna – som lastbilschaufför.

På hans videoklipp syns bilar som kör om honom, kör in på samma fil för fört, inte håller rätt hastighet och andra förare som är allmänt oförsiktiga i trafiken.

”Folk satsar mycket i sina försök att komma förbi”

– Jag förstår att man vill köra om en lastbil som kör väldigt långsamt, det är inget fel med det. Men folk satsar mycket i sina försök att komma förbi.

Allt började egentligen med en olycka för några år sen där Andreas hade svårigheter att bevisa vad som hänt.

Just den händelsen löste sig men efter det började han spela in sina turer av säkerhetsskäl.

– Det är skönt att kunna ha en kamera som visar exakt vad som hänt. Sen händer ju en massa annat också som kan vara kul att ha på film.

Förutom det kan Andreas uppleva att lastbilschaufförer får mycket oförtjänt kritik. Att de får ”mycket skit” för situationer som inte är deras fel utan andra bilister.

– Det här är en chans att visa hur det kan se ut från lastbilschaufförens perspektiv.

Ett perspektiv som folk verkar vara intresserade av och uppskatta. Andreas delar med sig av sina videoklipp på Facebook där hans senaste inlägg har fått tusentals likes och delningar.

”Och glöm inte, lastbilar är farliga i trafiken”, skriver han ironiskt.

Följ ämnen i artikeln