Stora värmerekord i oktober: ”Man tror inte sina ögon”

Publicerad 2018-11-02

Meteorlogerna häpnar över värmerekorden som slagits på flera platser under oktober månad.

Flera orter fick uppleva riktig högsommarvärme – och den närmaste tiden får vi fortsatt milt väder.

– Det är det största rekordet jag någonsin sett, säger Christoffer Hallgren, meteorolog på Foreca.

Som om inte supervärmen som parkerade sig över landet i somras vore nog så blev det även massivt rekordkross under oktober.

Många platser hade t-shirtväder under flera dagar och nu kan meteorologerna konstatera att det var en av de varmaste oktobermånaderna någonsin.

Det största rekordet går till Arvidsjaur som den 14 oktober hade 20,1 grader. Hela 5,4 grader varmare än det gamla rekordet på 14,7.

– Det är det största jag någonsin sett. Många kollegor som har jobbat betydligt längre än jag har inte heller sett något liknande. Man tror inte sina ögon. Det brukar handla om tiondelar när ett rekord slås, är det en grad är det mycket. Det här är jätte, jättemycket, säger Christoffer Hallgren.

Den 13–15 oktober var de datum den allra varmaste luften var ovanför oss.

Varmluft från kontinenten

– I södra Sverige var det också en del rekord de här datumen, tillexempel i Halmstad. Där hade man i år 22,6 grader den 13 oktober och det tidigare rekordet var 21,4. Norrköping slog sitt rekord med 2 grader och Göteborg slog sitt rekord med 0,6 grader.

Målilla i Småland hade 24 grader varmt och hade därmed den högsta temperaturen någonsin så sent på året.

Förklaringen till supervärmen är varmluft från Sydeuropa.

– Det var väldigt, väldigt varm luft som lyckades ta sig upp från kontinenten. Hur varmt det blir handlar också mycket om ifall solen hjälper till, den är inte så stark i oktober.

Ingen vinter i sikte

Och värmen håller i sig de närmsta dagarna.

Under helgen kan vi förvänta oss sol och milda temperaturer i stora delar av landet.

– På fredagen är det lite molnigt i hela landet, det är ett lågtryck som drar upp över Norrland och ger en del regn. Det finns risk för en del halka i norr. Men till imorgon växer ett högtryck in och styr upp det här så det blir soligt på de allra flesta håll i landet. Lite dimmoln kan spöka på vissa platser men det kommer vara ganska soligt och de höga temperaturerna består.

I Stockholm kommer det under helgen vara runt 8 till 9 grader. I Götaland kommer temperaturerna ligga kring tio grader.

I Norrland kommer det vara molnigare väder med en del regn och snöfall i nordligaste fjällen. Vid kusten finns det chans till sol med temperaturer på runt fem grader.

– Jag ser mig inga tendenser till att vintern är på gång. Just nu bromsar de här milda dagarna upp vinterns rörelse.