Extremhetta slår till mot Australien – ”kod röd” utfärdad

Uppdaterad 2019-01-31 | Publicerad 2019-01-18

SYDNEY. Stanna inomhus! Så lyder uppmaningen från myndigheter på flera platser i Australien, där en extrem värmebölja just nu innebär världens högsta temperaturer.

En ”kod röd” har utfärdats i South Australia – som förväntas få uppemot +50 grader på fredagen.

Den senaste veckan har värmerekorden avlöst varandra runtom i Australien. I de sydöstra delarna av landet klassas vädret som en extrem värmebölja som på fredagen väntas nå sin kulmen. I South Australia har en ”kod röd” utfärdats, som innebär extra resurser för att bland annat hjälpa hemlösa och andra utsatta människor.

Här hade Port Augusta i veckan 48,9 grader, den högsta temperaturen sedan mätningarna startade 1962.

– Det är extraordinära temperaturer. Min uppmaning är att man håller sig borta från hettan så mycket som möjligt, säger delstatens premiärminister Steven Marshall till SBS News.

Värsta hettan på 80 år

Det är inte bara där det är hetare än någonsin. På 27 platser i sydöstra Australien sattes nya värmerekord under torsdagen. En av dem är den lilla staden White Cliffs i New South Wales, där det varit varmare än någonsin två dygn i rad – +48,2 grader.

Liknande temperaturer har uppmätts på många håll i delstaten, där läget uppges vara det värsta på 80 år.

– Den senaste händelsen som är jämförbar i intensitet när det gäller temperatur och hur länge den höll i sig inföll 1939, säger Jane Golding på BOM om läget i NSW.

Varmast i världen

De sydöstra delarna av landet har drabbats värst, men Australiens vädermyndighet, BOM, har utfärdat varningar för alla landets åtta delstater och territorier. På flera platser har det varit så varmt de senaste fyra dagarna att de har hamnat på tio-i-topp-listan över de varmaste dagarna i Australien någonsin.

Det är också här det just nu är varmast på hela jordklotet. Enligt sajten El Dorado Weather, fanns de 15 varmaste platserna i världen det senaste dygnet i Australien.

”Kan orsaka dödsfall”

Människor uppmanas vara försiktiga och råds att hålla sig inomhus, dricka mycket vatten och undvika fysisk aktivitet.

– Sådana här förhållanden kan orsaka allvarliga sjukdomstillstånd, till och med dödsfall, säger Richard Broome på hälsomyndigheten i NSW.

I veckan har flera människor sökt vård för överhettning och värmeslag. Även djurlivet och växtligheten är hårt drabbade av hettan. Många fiskar och fladdermöss har dött och lantbrukare förlorar inkomst när frukter kokar sönder i värmen.

”Mer intensiva värmeböljor”

Värmeböljor under den australiska sommaren är inget ovanligt. Men de senaste åren har det blivit värre. Förra veckan släppte vädermyndigheten BOM sin årliga klimatrapport, som visade att 2018 var Australiens tredje varmaste år någonsin.

– När klotet värms upp blir värmeböljorna mer frekventa och mer intensiva, säger Anita Pyne på BOM till ABC.

Det här är den andra extrema värmebölja som drabbar Australien på mindre än en månad. Från lördag väntas svalare väder dra in och lätta hettan – för denna gång.

Följ ämnen i artikeln