Två lejon anföll och dödade sin ägare

TT-AFP-Reuters

Publicerad 2019-03-05

Polisen fick skjuta ihjäl de båda lejonen för att komma åt ägarens kropp. Arkivbild på ett annat lejon.

En man i Tjeckien som hållit två lejon som husdjur anfölls och dödades av ett av sina djur.

Mannen hade inga tillstånd för lejonen och polisen tvingades skjuta ihjäl bägge djuren för att kunna närma sig hans kropp.

På tisdagsmorgonen kallades polis till byn Zdechov efter det att lejonägarens pappa upptäckt sin 33-åriga sons livlösa kropp i djurens inhägnad via en övervakningskamera.

Mannen hade ägt lejonhannen sedan 2016 och lejonhonan sedan ett år tillbaka och själv byggt en bur till dem på sin tomt. Hannen hade gått till attack i samband med att han gick in i buren.

– Polisen blev tvungen att skjuta två lejon för att kunna nå fram till mannen som var inne med djuren, säger polistalespersonen Lenka Javorkova.

För båda lejonen saknades de intyg som krävs från veterinär, och även den hembyggda inhägnaden saknade tillstånd från byn. När ägaren rastade lejonhonan i ett koppel förra sommaren ledde det till en allvarlig incident där en cyklist attackerades och skadades, och byborna har vid upprepade tillfällen uttryckt sin oro kring mannens lejon.

Enligt sajten expats.cz finns totalt 236 lejon och 173 tigrar registrerade i Tjeckien. Endast 70 av dem finns i landets djurparker, medan resten ägs av privatpersoner.