Löfven och Kristerssons bråk om Sverigebilden: ”Ett övertramp”

Publicerad 2018-08-31

I kväll rök Stefan Löfven och Ulf Kristersson ihop i duell.

Statsministern anklagade sin utmanare för att ha svartmålat Sverige i Financial Times - och de hårda orden fortsatte att hagla efter sändning.

– Man ska inte som politiker åka ut och prata illa om sitt land, säger Stefan Löfven.

– En statsminister och en statsministerkandidat säger sanningen, svarar Ulf Kristersson.

Detta var tredje gången som Stefan Löfven och Ulf Kristersson möttes ensamma i en duell. Några av kvällens ämnen från SVT:s sändning i Norrköping var pensioner, invandring, brottslighet och klimat.

Bråk om Sverigebilden

Allra mest hettade det till när Ulf Kristerssons intervju i Financial Times togs upp, där M-ledaren sa att läget i Sverige i dag är lika allvarligt som på 90-talet.

– Man beskriver inte sitt land på det sättet, jag tycker det är ett övertramp och man gör inte så om man är kandidat till statsminister i Sverige, säger Stefan Löfven.

– Det är ju häpnadsväckande! Jag skulle alltså säga en sak till svenska medier, och säga något annat till Financial Times därför att de skulle sluta ge en bild av Sverige som man vill investera i? säger Ulf Kristersson.

Efter duellen fortsatte ordkriget mellan de båda när de intervjuades av Aftonbladet.

– Jag tycker att man i ett land ska beskriva de problem och utmaningar man har, men jag tycker att det blev en alltför mörk bild av Sverige. Man ska inte som politiker åka ut och prata illa om sitt land. Man ska beskriva verkligheten som den är, säger Löfven.

Han menade att Kristersson bild av Sverige är för mörk.

– Han säger att Sverige nu har samma läge som det var 1994 då det var en rejäl finansiell kris. Det har vi inte i dag. Vi har starka finanser. Vi har problem med sjukvårdsköer och för hög brottslighet men att jämföra med finanskrisen blir förvillande. 

M-ledaren gav också sin syn på att Löfven sagt att Kristersson gjort ett övertramp.

– En statsminister och en statsministerkandidat säger sanningen. Man berättar om allt som är bra och allt som är problematiskt i Sverige och vad man vill göra åt det. Man säger inte en sak och något helt annat utomlands. Då far man med osanning.

Han tycker att det är bra att artikeln i Financial Times blivit så omdiskuterad.

– Jag vill verkligen på allvar ta itu med de problem vi har i Sverige. Och det kommer jag berätta både i Sverige och internationellt. Jag kommer dessutom berätta om det som jag tycker är så fantastiskt bra i Sverige, allt jag gillar. Det går inte att ha dubbla måttstockar.

Duellerade om migration

Ulf Kristersson sa inför intervjun att han vill pressa Löfven om integrationen. M-ledaren sa i debatten att Sverige måste ha modet att förena delansvaret för en trasig värld med ansvaret för integrationsutmaningen i Sverige.

Löfven vill invänta EU-lagstiftning i migrationsfrågan innan en ny, blocköverskridande överenskommelse i riksdagen.

– Du står som statsministerkandidat och säger att det spelar ingen roll vad EU kommer med, säger Stefan Löfven.

– Det här är med all respekt trams /.../ Jag tror det är helt orealistiskt att lägga ut svensk migrationspolitik på entreprenad till EU, säger Ulf Kristersson.

Nästa ämne var pensioner, vilket inleddes med att en kvinna i publiken berättade att hon och många andra pensionärer behöver leta röda prislappar för att ha råd med mer än livets nödtorft.

Löfven vill att avgiften till pensionssystemet ska öka, så att pensionerna höjs. Kristersson säger att de är överens om det, man att det inte kommit något skarpt förslag.

Debatterade gängbrottsligheten

Vilken regering som orsakat polisbristen och hur man ska stävja gängbrottsligheten är en återkommande batalj i valrörelsen.

– Ert problem är inte att ni inte vill rätt. Ni säger bara att det ska ske. Ni anvisar inte de konkreta reformer som tar oss från där vi är till en bättre situation, säger Ulf Kristersson.

Det är dubbelt så många som påbörjar polisutbildning nu än tidigare, sa Löfven.

–  Vi har den lägsta polistätheten på flera år, kontrade Kristersson.

Moderaterna vill höja lönen för poliser och införa betald polisutbildning, för att fler poliser ska stanna i arbete.

Stefan Löfvens förslag på lösning:

– Det är att se till att de får fler kollegor, och förbättrar villkoren. Det är därför vi sköt till så mycket resurser till Polismyndigheten för att din fackliga organisation ska kunna förhandla om hur de lönerna ska höjas, sa Stefan Löfven och vände sig direkt till en polis som deltog i programmet.

”Jag har råd, Ulf”

Ulf Kristersson gav en känga om uppgifterna att Magdalena Andersson sagt fel siffror när finansministern presenterade en extra semestervecka för föräldrar tidigare i veckan.

– Jag är inte mot semester men man måste göra det viktigaste först och just nu är det viktigaste att återupprätta samhällskontraktet, säger Ulf Kristersson.

– Jag har råd, Ulf Kristersson, säger Stefan Löfven och säger att han vänt ett budgetunderskott till ett överskott.