Flera avvikelser i rösträkningen – V tappade 39 procent

Publicerad 2018-09-12

Just nu pågår den slutgiltiga rösträkningen på landets länsstyrelser.

Och skillnaderna mellan kommunernas rösträkning från valnatten och den kontrollräkning som nu sker är på sina håll stora.

I ett valdistrikt i Heby tappade exempelvis Vänsterpartiet 39 procent av sina röster skriver DN.

I valdistriktet ”Västerlövsta Västra - Enåker” i Heby kommun i Uppland hade Vänsterpartiet 152 röster i kommunens rösträkning på valnatten – men bara 92 röster i länsstyrelsens kontrollräkning. Det är en minskning med 39 procent, skriver DN, som hittat flera avvikelser i rösträkningen.

I valdistriktet ”Jävre” i Piteå kommun bedömde exempelvis kommunen att nästan en fjärdedel av rösterna – 173 av 736 – var blanka och därmed ogiltiga. När länsstyrelsen kontrollräknade godkändes 169 av dessa röster.

”Seg i roten”

Och i valdistriktet ”Centrum V” i Jönköpings kommun minskade Vänsterpartiet med 18 procent i länsstyrelsens omräkning.

Lars-Åke Svensson, chefsjurist vid Jönköpings kommun, pekar på den mänskliga faktorn.

– Jag skulle tro att det är en rejäl felräkning. Det nu aktuella distriktet var det sista som räknades och blev färdigt cirka klockan halv fyra. Så rösträknarna kanske inte var helt fräscha om man varit igång sen klockan åtta på morgonen. Det kan ju hända att man blir ”seg i roten”. Men det är förstås alltid olyckligt när det uppstår en differens, säger Lars-Åke Svensson till DN.

Rösträknarna i den preliminära rösträkningen ska vara restriktiva, och ogiltigförklara röster vid minsta tvekan. Därefter är det upp till länsstyrelsens jurister att göra den slutliga prövningen. Att partier minskar i stöd vid kontrollräkningen kan därmed ses som anmärkningsvärt.

Statsvetare kritisk

Marja Lemne, statsvetare vid Södertörns högskola, är kritisk till avvikelserna.

– Jag säger inte att det är kasst eller någon konspiration, men det finns alltid saker man kan göra för att förbättra. Även om vi nu har oerhört höga röstsiffror kan det på sikt skadas och folk vänder sig från politiken. Och då är vi farligt ute, säger hon till Aftonbladet.

Marja Lemne är inte främmande för att låta rösträkningen ta längre tid än i dag.

– Spelar det så väldigt stor roll? Det är klart, det blir inte lika mycket tryck på valvakorna om det skulle ta ett dygn till.