Bedövningen släppte under kejsarsnittet – får 201 kronor

Publicerad 2018-06-04

När Sandra Lidgren skulle sys efter ett kejsarsnitt släppte bedövningen – och hon kunde känna hur nålen stacks in i buken.

På sjukhusets inrådan vände sig Sandra till landstingens gemensamma försäkringsbolag för att få ersättning.

Utbetalningen blev 201 kronor.

– Det känns som ett slag i ansiktet, säger hon.

Vad som skulle ha varit en av livets bästa dagar förvandlades till en mardröm för Åkersbergabon Sandra Lidgren, 37.

I mars förra året genomgick hon ett planerat kejsarsnitt på Danderyds sjukhus. Direkt efter att hon fått ryggmärgsbedövningen kände hon att något var fel.

– Jag kunde röra min högra fot. Detta var mitt fjärde kejsarsnitt, och det hade aldrig varit så förut. Men sjukhuspersonalen sa att det var normalt, säger hon.

När sonen Dylan hade kommit till världen och Sandra skulle sys igen blev det uppenbart att så inte var fallet.

– Bedövningen släppte och jag kände hur de sydde. Smärtan var fruktansvärd. Mina armar var fastspända och sjuksköterskorna höll fast mina ben. Det var som att jag blev torterad.

”Värsta minuterna i mitt liv”

Sandra fick lustgas och morfin via dropp. Men det hjälpte inte.

– De höll på och sy i ungefär 20 minuter. Det var de värsta minuterna i mitt liv.

– När det var klart kunde jag själv resa mig från operationsbordet. Personalen sa att de aldrig hade varit med om det tidigare.

Efter ingreppet hade Sandra så ont att hon inte kunde hålla i sin nyfödda son. Hon fick vara kvar på sjukhuset i två dagar. Sedan blev hon utskriven trots att smärtan fortfarande var påtaglig.

Bara några dygn senare var Sandra dock tillbaka på Danderyds sjukhus med feber och kraftig värk. Det visade sig att hon drabbats av en infektion i magen. Väl hemma igen blev hon sängliggande i två veckor.

– Jag missade den första tiden med Dylan. Min sambo fick ta hand om allt. Dessutom har blivit rädd för sjukhus och jag har drabbats av ångestattacker. Det har jag aldrig haft tidigare.

Ersättningen: 201 kronor

Sandra Lidgren anmälde det inträffade till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. De riktar kritik mot Danderyds sjukhus på flera punkter. Myndigheten konstaterar att Sandra borde ha erbjudits att bli sövd, och att hon skulle ha fått stanna längre på uppvakningsavdelningen.

I svaret till Ivo framgår att sjukhuset genomfört en internutredning, vartefter rutinerna på området skärpts. Det fick dock inte Sandra veta. Hon hörde ingenting från vårdpersonalen förrän Dagens Nyheter rapporterade om fallet i mars.

– Det var väldigt dåligt att de inte tog kontakt.

Sjuksköterskan som till slut ringde uppmanade Sandra att begära ersättning hos Landstingens ömsesidiga försäkringsbolag, Löf. Eftersom hon fått beskedet att hemförsäkringen inte gällde var det hennes enda möjlighet att få ekonomisk kompensation.

Försvaret: Slås fast i lagen

För någon vecka sedan kom beslutet. Löf konstaterar att Sandra har rätt till ersättning för ”fysiskt och psykiskt lidande eller obehag under läkningsprocessen”. Summan som ska betalas ut är 201 kronor, efter att två kronor i skatt räknats bort.

– När jag såg det så trodde jag det var ett skämt. Jag hade inte förväntat mig några stora belopp, men det här kändes som ett slag i ansiktet efter allt jag har gått igenom.

– Jag hade föredragit att inte få några pengar alls, hellre än den här struntsumman. Det hade varit enklare att hantera ett avslag.

Henrik Ask är skadechef på Löf. På grund av sekretess vill han inte uttala sig om det enskilda fallet. Han uppger dock att ersättningsnivåerna regleras i lagen.

– Det är inte något som Löf ensamt beslutar om. Löf utreder i enlighet med patientskadelagen och betalar ut ersättning baserat på skadeståndsrätten. Till stöd för de beräkningarna finns tabeller från trafikskadenämnden, säger han, och fortsätter:

– Om någon är missnöjd med ersättningen går det att begära intern eller extern omprövning.

Sandra Lidgren har överklagat Löf:s beslut till patientskadenämnden, som ännu inte fattat något beslut i ärendet.