Gripna för dubbelmord utlämnas till Sverige

Publicerad 2011-12-05

Domstolsförhandlingar i Polen i dag

SLUPSK/STOCKHOLM. Lantbrukarparet hittades brutalt mördade på sin gård i Långared i oktober.

För tre veckor sedan greps de två misstänkta mördarna i Polen.

Efter domstolsförhandlingar i Polen i dag blev det klart att båda kan utlämnas till Sverige

Det brutala mordet på lantbrukarparet Inger, 69, och Torgny, 71 chockade byn Långared för två månader sedan.

Internationellt efterlysta

Två män jagades för dådet. De misstänkta männen, 33 och 39 år gamla, greps i staden Slupsk i Polen den 16 november av polsk polis efter att ha varit internationellt efterlysta. Båda är polska medborgare.

Svensk polis begärde att männen skulle utlämnas till Sverige, och i eftermiddags skedde förhandlingarna om utlämningen vid domstolen i Slupsk utanför Gdansk.

Båda utlämnas

Vid 14-tiden hade besked kommit att båda männen – ska utlämnas enligt domstolen.

– Det gick som vi trodde. Nu har de möjlighet att överklaga beslutet före midnatt på torsdag. Om de inte överklagar verkställs utlämningsbeslutet inom tio dagar, säger åklagarmyndighetens talesman Jacek Korycki til Aftonbladet.

Båda männen såg oberörda ut i rätten. De tog emot beskeden med fattning. 39-åringen sade att han vill avtjäna sitt straff i Sverige om han döms för brottet. 33-åringen ville däremot avtjäna straffet i polskt fängelse, om han döms.

– Jag förstår inte varför jag är här, sade 33-åringen i rätten.

Båda två har tidigare nekat till all inblandning i brottet.

Vapen hittade

Svensk polis har varit i Polen och undersökt en bil som hittats vid den gård i Gardna Wielka där 33-åringen greps. Bilen är en grå Volvo med svenska registreringsskyltar. På gården hittade polisen också två illegala vapen.

– Vapnen undersöks av våra experter som ska fastställa när de användes sist och var de kommer ifrån, säger åklagaren Mieczyslaw Buksa.