Rekordmånga skulder går till kronofogden

Inkassobolaget Intrum gör vinst på varje ärende

Publicerad 2019-01-31

Rekordmånga skulder till landsting och kommuner går vidare till kronofogden.

För varje ärende gör inkassobolaget Intrum en vinst.

– Jag kan tycka att det finns incitament i affärsmodellen som kan leda fel och det är olyckligt, säger Olof Molander på Sveriges kommuner och landsting, SKL.

Från att tidigare ha legat på en nivå kring 5 000 ärenden i månaden ökade förra året antalet betalningsförelägganden avseende kommun- och landstingsskulder till 13 000, uppger SVT:s Uppdrag granskning. Skulderna gäller allt från vårdavgifter till obetalda sopavgifter.

– Det är en dramatisk ökning från en sökande som vi inte har sett omfattningen av tidigare, säger Andrea Gleerup, enhetschef på Kronofogden.

Ökningen sammanfaller med att allt fler kommuner och landsting har börjat använda sig av inkassobolaget Intrum. Bolaget har sedan 2014 ett avtal med Sveriges kommuner och landsting, SKL.

Lägger på avgift

Avtalets utformning innebär att Intrum inte tjänar några pengar på att överta en skuld förrän den drivits vidare till kronofogden, eftersom man då kan lägga på en extra avgift på 380 kronor.

Olof Molander är affärsområdeschef och ansvarig för ramavtal på SKL:s upphandlingsföretag SKL Kommentus. Han ser en risk att avtalets utformning kan påverka bägge parter.

– Dels att kommuner och regioner skickar fler av sina ärenden till inkasso, dels att inkassobolaget skickar fler av dessa ärenden till Kronofogden och på så sätt kan lägga på andra avgifter, som gör att de eventuellt får betalt snabbare och mer pengar.

Nora kommun är en av ett 40-tal kommuner, landsting och kommunala bolag som anlitat Intrum. Enligt Uppdrag granskning har den lilla kommunen i Västmanland gått från att skicka ett ärende om året till kronofogden, till i snitt ett ärende i veckan. Bland de som fått krav från kronofogden finns bland annat en svårt demenssjuk 75-åring och en 90-årig kvinna som inte betalat sin hemtjänstavgift.

Finns tydliga regler

Inkassobolagens verksamhet är noga reglerad i inkassolagen. Verksamheten måste följa god inkassosed. Det innebär bland annat att den skuldsatte inte får ”vållas onödig skada eller olägenhet eller utsättas för otillbörlig påtryckning eller annan otillbörlig inkassoåtgärd”.

Enligt Olof Molander kan kommunerna i hög grad själva styra hur skulderna ska drivas in inom ramen för ramavtalet.

– De kan exempelvis säga att skulden måste nå ett visst belopp innan den går till Kronofogden. De kan även ange en tidsgräns utöver det som betraktas som god inkassosed och det som anges i inkassolagen för när ett ärende skall gå till Kronofogden.

”Inte påverkat oss”

Intrums vd Fredrik Backman skriver i en kommentar till uppgifterna i Uppdrag gransknings reportage att statistiken visar på en tydlig ökning av betalningsförelägganden även för kommuner och landsting med andra inkassoleverantörer.

– Avtalets konstruktion har inte påverkat vår hantering av de ärenden som har skickats till oss. Vår process följer helt och hållet inkassolagen och god inkassosed, som är utformad med stor hänsyn till att det kan finnas olika skäl till en utebliven betalning. Vi följer också den rutinbeskrivning som vi har kommit överens om med varje enskild avropande kommun eller landsting innan vårt samarbete har startats upp.

Totalt ökade antalet ansökningar om betalningsförelägganden med 10-12 procent förra året.


Kommunerna som använder Intrum som inkassobolag:

Arjeplogs kommun

Arvidsjaurs kommun

Bodens kommun

Båstads kommun

Eslövs kommun

Gislaveds kommun

Gällivare kommun

Gävle kommun

Götene kommun

Helsingborg kommun

Huddinge kommun

Hyresbostäder i Norrköping AB

Härjedalens kommun

Knivsta kommun

Kristianstads kommun

Kristinehamns kommun

Landstinget Dalarna

Lomma kommun

Lycksele kommun

Lysekils kommun

MKB Fastighets AB

Nacka kommun

Nacka Vatten och Avfall AB

Nora kommun

Nykvarnsbostäder AB

Olofströms kommun

Region Gotland

Region Västernorrland

Salabostäder AB

Samhällsbyggnadsförbundet Bergslagen

Skara kommun

Stiftelsen Hotellhem i Stockholm

Storstockholms Lokaltrafik AB

Studentbo i Norrköping AB

Sundbybergs stad

Sundsvall Elnät AB

Sundsvall Energi AB

Torsby kommun

Trosa kommun

Täby kommun

Ulricehamns kommun

Upplands Bro kommun

Västra Götalands läns landsting

Åmåls kommun

Källa: SKL Kommentus

ANNONS