Europa utmanar Trump för första gången

Aldrig tidigare har Europa så öppet utmanat den amerikanske presidenten.

När Trump hotar straffa alla länder som handlar med Iran svarar Europa med att hjälpa företag handla med prästdiktaturen. Syftet är att rädda det kärnenergiavtal som Trump rev upp.

Tajmingen är säkert en slump. Men det kommer inte att undgå president Trump att Europas tre största länder trotsar USA på årsdagen av att shahen av Iran störtades, USA:s då viktigaste allierade i Mellanöstern.

Shahen ersattes av en prästdiktatur som även EU fördömer.
Skillnaden är att Europa i motsats till Donald Trump anser att det kärnenergiavtal som slöts med Iran under Obamas tid som president garanterar att Iran inte kan skaffa sig kärnvapen. I gengäld slopades de ekonomiska sanktionerna.

Mot Europas enträgna vädjanden sa Trump upp avtalet i maj förra året och återinförde hårda ekonomiska sanktioner mot Iran. Han hotade också alla företag som fortsatte att handla med Iran att bli bannlysta i USA.

EU uppmanade europeiska företag att ändå fortsätta handla med Iran. Något många givetvis tvekade att göra eftersom de riskerade att stängas ute från den mycket viktigare amerikanska marknaden.
Nu tror sig Tyskland, Frankrike och Storbritannien ha löst det problemet genom att införa en särskild betalningsmekanism som kallas INSTEX.

Handla utan pengar

Den går ut på att man ska kunna handla med Iran utan att riktiga pengar överförs i banksystemet. Till en början ska det främst gälla livsmedel, mediciner och medicinsk utrustning. Men Iran hoppas att systemet i framtiden även kan användas för andra produkter.

Det anmärkningsvärda i detta är att Europa så öppet trotsar USA för att hjälpa det land som Trump ser som en av sina värsta fiender.

Inte för att Europa är förtjusta i prästdiktaturen utan därför att man fruktar att ett Iran som åter isoleras av omvärlden kommer att återuppta försöken att skaffa sig kärnvapen. Vilket skulle göra Mellanöstern och världen till en osäkrare plats.

Det återstår att se hur Trump kommer att reagera på detta svek från sina allierade på andra sidan Atlanten. Relationerna mellan de två kontinenterna har stadigt försämrats sedan Trump blev president.

Han har hotat att lägga ner försvarsalliansen Nato och han har sagt upp Parisavtalet som Europa anser är avgörande för att mota klimathotet.

Usla relationer

Trump har usla personliga relationer med såväl Angela Merkel, Theresa May och numera även Emmanuel Macron. Däremot verkar han komma väldigt bra överens med ledare som Ungerns Victor Orbán och Turkiets Tayyip Erdogan.

Att Europas starkaste stater nu utmanar Trump får ses som att man gett upp hoppet om den amerikanske presidenten. Europas ledare har dragit slutsatsen att det inte lönar sig att försöka blidka honom. Istället sätter de hårt mot hårt när de har möjlighet. EU har trots allt en del muskler även om man för sitt militära försvar fortfarande är beroende av USA.

För Europa är det viktigaste att inte fler länder skaffar sig kärnvapen. Gör Iran det är risken överhängande att landets värste rival Saudiarabien går samma väg. Då ökar risken ytterligare för ett kärnvapenkrig.

Misslyckad taktik

Donald Trumps linje är i stället liknande den Israel driver. Den innebär att det iranska prästerskapet inte går att lita på under några omständigheter. De kraftiga sanktionerna ska försvaga regimen så mycket att folket gör uppror och kastar ut det religiösa styret och ersätter det med något mer västvänligt.

En taktik som misslyckats de senaste 40 åren.

Den nya utvecklingen kommer samtidigt som USA säger upp nedrustningsavtalet för medeldistanskärnvapen. INF. Även detta något många europeiska ledare vänder sig emot eftersom det ökar risken för ett kärnvapenkrig i Europa. Vapen med kortare räckvidd har också mycket kort tid i luften. Det är svårt att hinna bedöma om det rör sig om en verklig attack eller inte. Vilket ökar risken för krig av misstag.

USA har i flera år anklagat Ryssland för att bryta mot avtalet genom att tillverka medeldistans kärnvapen. Men det är först nu under Trump som man väljer att säga upp avtalet. Ännu ett led i presidentens mer vårdslösa utrikespolitik.

USA:s utrikesdepartement säger att man "mycket noga" följer Europas nya betalkanal för affärer med Iran. Men allting handlar om hur häftigt Trump kommer att reagera när han inser att Europa på ett allvarligt sätt undergräver hans fientliga Iran-politik.