Jonatan låtsades vara ”Lisa, 13" – här är meddelanden han fick

Uppdaterad 2018-09-19 | Publicerad 2016-12-05

Jonatan Alfven låtsades vara en 13-årig tjej på sajten Kamrat, en mötesplats. På en timme fick han över 50 meddelanden från äldre män som sökte annat är vänskap.

– Någon frågade om storleken på hennes bröst, någon ville köpa hennes trosor, och en sa att han satt och onanerade, säger han.

Barn och kvinnors rättigheter ligger 24-åriga Jonatan Alvfen varmt om hjärtat som arbetar mot barnsexhandel i Indien och Nepal genom organisationen Love Nepal.

I skrivande stund är han i Sverige och i lördags kväll ville han göra ett experiment och skapa ett konto på sajten kamrat.com, en mötesplats på nätet – han har nämligen hört att äldre män söker sig till barn där.

– Jag har hört tidigare om någon som gjort samma sak och jag ville testa och se reaktionerna.

Han skapade användaren ”Lisa”, en 13-årig tjej med intressen som ”Idol” och att rida, men utan bild. På en timme hade Jonatan fått cirka 50-60 meddelanden.

– De var män som uppger sig vara i 40-årsåldern, flera var äldre än så.

”Kände mig äcklad”

Konversationerna började enkelt med frågor om namn, boende och vad ”Lisa” gjorde. Men ju längre konversationerna pågick desto mer märke Jonatan att samtalen drog åt ett håll. Snart kom frågor som ”vad har du för kläder” och ”är du ensam”.

– De manipulerar stegvis. Jag fick en chock över hur omfattande det var – att det var så många som skrev till en 13-åring, säger han och fortsätter:

– Någon frågade om storleken på hennes bröst, någon ville köpa hennes trosor, och en sa att han satt och onanerade. En man satt naken på en flotte och ville ”mysa med henne”.

En av männen som Jonatan pratade med lite längre skulle fixa cigaretter till Lisa, på några villkor – att hon gick med på oral-, vaginal och analsex.

– När jag gick och la mig på lördagskvällen kände jag mig smutsig och äcklad, säger han och fortsätter:

– Jag känner en oro, de är så manipulativa. En 13-åring har ingen chans när de börjar gå igång.

”Måste ge poliser resurser”

Jonatan avslutade vissa konversationer med att säga att ”Lisa” inte var den som hon utgav sig för att vara och att de skulle sluta skriva till barn.

–  Många blev tagna på sängen och sa att de bara skojat.

Han skrev om sitt experiment på sin Facebooksida där han uppmanar samhället att ta det här på allvar, att vi till exempel måste börja informera barn i skolan.

Samla familjen, prata om riskerna. Någonstans är det ju så här att om vi visste att hundra pedofiler och våldtäktsmän sitter i en park, skulle vi då ta våra barn dit? Nej, såklart vi inte skulle! Samtidigt är det knäpptyst från våra politikers sida. När det kommer till våra barns säkerhet så är det ingen som vill träda fram. Det är så sorgligt.”

– Vi måste förstå att internet är den stora brottsplatsen. Vi måste ge poliser resurser att förebygga sexualbrott.

Vill få igång en rörelse

Jonatan skulle vilja engagera sig i den här frågan men just nu har han sina projekt i Nepal och Indien.

– Jag hoppas i alla fall att min plattform kan sätta igång någon slags rörelse och hjälpa de organisationer som jobbar med det att växa, säger han och fortsätter:

– Det är en mörk fråga men det ger ingen anledning för oss att vara blinda inför det. Det här är ett stort problem, samhället måste inse faran och resurserna måste sättas in.