Politikerna överens: Höj lönen för akutens sjuksköterskor

Publicerad 2018-08-16

Situationen på Danderyds sjukhus är ohållbar – sköterskorna på akuten vittnar om 15-timmarspass då de inte hinner äta eller gå på toa.

Stockholms landstingsråd och oppositionen är överens: akutsjuksköterskorna måste få mer betalt, för att på så sätt locka fler till yrket.

I en intervju med Aftonbladet berättade åtta akutsjuksköterskor om den tuffa arbetsmiljön på akutmottagningen vid Danderyds sjukhus.

De är alla överens om att politikerna måste rycka in och lyssna på dem, om det ska kunna bli förändring.

– Sjukhuset är begränsat i vad vi kan göra. Man behöver titta på hur man gör med sjukvården i Stockholm som helhet, vad man gör med skattepengarna. Vi behöver en budget som håller, så vi kan anställa, säger Maria Carlsson, en av akutens chefer.

”Bagdad-Bob-information”

Oppositionslandstingsrådet Erika Ullberg (S) har själv varit ute på akuten och hört historierna från de anställda.

– Jag blir väldigt tagen av det de berättar. Och upprörd över att landstingspolitiken inte försöker hjälpa, säger hon.

Erika Ullberg menar att problemet ligger i att Nya Karolinska sjukhuset tar emot för få patienter, medan de andra akutmottagningarna ges för lite pengar för att kunna höja akutsjuksköterskornas löner.

Erika Ullberg (S) var i fredags ute vid Danderyds akutmottagning.

Förändringen ska därför komma i nästa års budget, förutsatt att Socialdemokraterna skulle få makt i landstinget, menar hon.

– Tyvärr så har den styrande Alliansen skapat en tystnadskultur i landstinget, där man bara framhåller det som är bra och inte hur det egentligen ser ut. Det är mycket Bagdad Bob-information, i sommarrapporterna från förvaltningen har man bara mellan raderna förstått att det varit extremt ansträngt, säger Erika Ullberg.

”Det politiska ansvaret har vi”

Landstingsrådet Anna Starbrink (L) håller inte med om Erika Ullbergs kritik.

– Det är en väldig anklagelse mot chefer i vården. Jag besöker väldigt ofta vården, någon tystnadskultur upplever jag inte finns. Däremot kan jag tänka mig att de anställda ibland upplever att man inte blir lyssnade på av chefer, ledning och kanske också politiker.

Anna Starbrink (L) håller inte med om att det finns en tystnadskultur i landstinget.

Anna Starbrink har mött sjukhusledningen vid Danderyds sjukhus, och diskuterat situationen.

– Min bild är att akutsjukvården behöver en bättre löneutveckling. Det måste vi göra i budgeten, det är en styrka vi har i landstinget att vi har en god ekonomi och en budget i balans.

Vems ansvar är det att de anställda hamnat i den här situationen?

– Det politiska ansvaret har förstås vi i landstinget, säger Anna Starbrink.

Inte före årsskiftet

Så både Anna Starbrink och Erika Ullberg är överens om att höjda löner krävs, för att ge sjuksköterskorna fler kollegor och avlasta dem i deras arbeten.

Sådana åtgärder kan ge effekt tidigast vid årsskiftet, då den nya budgeten klubbas igenom. Tills dess arbetar sjukhusledningen med knappa resurser, för att ”släcka bränder” som akutsjuksköterskorna säger.

– Jag vet att sjukhusledningen och många medarbetare jobbar hårt för att få en bättre arbetssituation. Jag håller med om att det här inte har löst sig på arbetsplatsnivå, och jag ser inte heller att det kommer lösa sig utan kraftfulla politiska beslut, säger landstingsrådet Anna Starbrink.