Det här skulle anställda säga till chefen – om de vågade

Uppdaterad 2013-09-05 | Publicerad 2013-09-03

Går du runt och funderar på vad dina anställda tycker om dig?

Egentligen. Uppriktigt.

Risken är tyvärr stor att det inte är smickrande.

När det australiensiska mediaföretaget Fairfax lät undersöka saken visade det sig att 78 procent av de anställda vid något tillfälle bett sin chef att fara och flyga.

Men när man istället tittade på vad de önskade att de hade sagt blev listan en annan. I Australien kan anställda via webtjänsten Jobadvisor anonymt skriva recensioner av sina arbetsplatser. Nedanstående lista bygger på 2 000 åsikter av diverse arbetsplatser.

1. ”Sluta mobba!” Att styra genom splittring och hot är varken effektivt eller inspirerande. Fråga dina anställda om råd och stötta dem istället.

2. ”Delegera!” Lita på din personal och ge dem mer ansvar. Du kommer att bli mindre stressad och de anställda kommer att växa.

3. ”Säg tack ibland”. Att emellanåt bli positivt uppmärksammad betyder mer än du tror. De anställdas motivation och lojalitet kommer att öka om de vet att deras ansträngningar uppmärksammas.

4. ”Våga ta beslut – och stå för dem”. Det finns verkligen inget värre än hattande chefer som hela tiden tvekar på sina egna order. Ta dig i kragen och bli ledaren!

5. ”Tänk innan du talar, tack!” Lova inte sånt som du inte kommer att kunna hålla, ingen blir glad av innehållslöst småprat och om du inte har svaret – snälla – var ärlig och säg det.

6. ”Säg inte att du ska göra det om du inte tänker göra det”. Att försäkra dina anställda om att du ska ta hand om deras förslag när du uppenbarligen inte gör det signalerar bara nonchalans och lathet.

7. ”Fråga inte om vad personalen tycker för att sedan strunta i deras åsikter“. Skendemokrati driver alla till vansinne. Fråga bara efter förslag om du verkligen kommer att överväga dem.

8. ”Lär dig namnen på dina medarbetare”. Kom ihåg att du spelar i samma lag så fråga dem från tid till annan hur de mår. Med sunt förnuft om hur man umgås kommer man långt på vägen till en trevlig arbetsplats. Att behandla personal som robotar är fel sätt.

9. ”Stå för dina egna misstag”. Skyll inte på en medarbetare om inte målen uppfylls eftersom de inte hade rätt verktyg. Väljer man att bli arbetsledare väljer man samtidigt att ta smällarna för de anställdas tillkortakommanden.

Jan Huss

Följ ämnen i artikeln