Räddade liv – fick p-bot

Publicerad 2013-04-11

Martin von Wirén med p-boten.

Martin von Wirén kunde inte lämna sitt jobb på akuten på Linköpings universitetssjukhus på grund av en ovanligt hög arbetsbelastning.

Trots det måste han betala en parkeringsbot på 500 kronor.

– Jag har själv sagt att ska det kosta 500 kronor att rädda liv så betalar jag gärna det. Människoliv borde inte gå att värdera i pengar, men nu blir det ju som att man gör det, säger han.

Undersköterskan Martin von Wirén hade parkerat sin bil på personalparkeringen vid sjukhuset morgonen 13 mars. Då det var svårt att hitta en plats parkerade han på en som han visste var förbjuden att stå på mellan klockan 10 och 11. Hans plan var att flytta bilen innan klockan 10. Men – som det ju kan bli på ett sjukhus – viktigare saker kom emellan. Det var en snöig dag med dåligt väglag och tio ambulanser var på väg in till sjukhuset.

– Vi fick order om stabsläge, förhöjd beredskap, att ingen fick gå hem eller lämna arbetsplatsen, säger Martin von Wirén.

Under tiden som stabsläge rådde, och han inte kunde lämna akuten för att flytta bilen, fick han en p-bot på sin bil.

– Det visar ju att det är mindre viktigt att hand om svårt sjuka människor – där det kan handla om liv och död – än att betala en p-bot på 500 kronor, säger han.

Har överklagat två gånger

Han har försökt överklaga boten två gånger till Hojab parkeringsservice, som arbetar för parkeringsbolag i Sverige, utan resultat. Han skickade andra gången in ett intyg från en läkare på sjukhuset. Läkaren intygade att Martin von Wirén inte kunnat lämna sjukhuset utan var beordad tjänstgöring med hänsyn till patientsäkerheten.

– Jag blev jävligt besviken när jag fick avslag på första brevet, man undrar ju vad som krävs egentligen? Jag tycker att jag hade en rimlig förklaring och man tycker ju att ett läkarintyg skulle väga lite tyngre, men tydligen inte, säger han.

Om han inte betalar boten innan 12 april går den till inkasso. Arbetsgivaren har erbjudit sig att betala den, men Martin von Wirén berättar att han hellre gör det själv.

– Det är ju snällt av dem, men jag tycker att det är fel. Då skulle det ju bli skattebetalarnas pengar och det är fel att skattepengar ska gå till det. Jag betalar hellre med egna pengar, det är en principsak.

Ingen motivering

Han har kontaktat bolaget och försökt få reda på varför de väljer att inte bifalla hans överklagan, men någon motivering har han inte lyckats få.

– De säger bara att det handlar om parkeringsförbud och att de följer sina riktlinjer. Personen han pratade med sa att han kunde skicka in ett intyg, men att hon inte kunde lova någonting då heller.

På Hojab förklarar man att man bara agerar ombud för parkeringsbolaget, och att man har inte kan uttala sig kring enskilda fall.