Målade med förintelseaska – riskerar fängelse

Uppdaterad 2012-12-07 | Publicerad 2012-12-06

Han spädde ut färgen till sin tavla med aska från offren i nazisternas koncentrationsläger.

Nu riskerar den svenske konstnären Carl Michael von Hausswolff upp till åtta års fängelse.

Konstnären Carl Michael von Hausswolff.

Den polska åklagarkammaren har under dagen inlett en förundersökning mot den svenska konstnären Carl Michael von Hausswolff, 56.

Stal offrens aska

Anledningen är att von Hausswolff misstänks ha stulit aska från ett förintelseläger under ett besök på Majdaneklägrets museum 1989. Därefter har han använt askan för att måla en tavla.

– Om han tog askan så gjorde han detta på ett olagligt sätt och vi ska se till att de rättsliga myndigheterna tar reda på hur det här egentligen gick till, säger Agnieszka Kowalczyk på museets presstjänst.

Museet är mycket upprörda över konstnärens tilltag.

– Vi kallar det stöld och vanhelgande av mänskliga kvarlevor. Om allt gått till som det verkar ha gjort är detta ännu ett illdåd i klass med det då skylten med texten ”Arbeit Macht Frei” stals från Auschwitz, säger Agnieszka Kowalczyk.

Ställer ut i Lund

Om von Hausswolff döms för brottet riskerar han upp till åtta års fängelse men Martin Bryder, som driver det galleri i Lund som tavlan nu ställs ut, vill inte kommentera det hela.

– Det där kommenterar jag inte. Är ni intresserade av konst välkomnar jag er att komma och titta på den, säger Martin Bryder.

Aftonbladet har förgäves sökt Carl von Hausswolff för en kommentar.