Israel uppmanas be Polen om ursäkt

avTT

Foto: Michael Sohn/AP/TT
Polens premiärminister Mateusz Morawiecki (till vänster) och Israels premiärminister Benjamin Netanyahu vid ett tidigare möte i år. Arkivbild.

USA lägger sig i bråket mellan Israel och Polen. Georgette Mosbacher, den amerikanska ambassadören i Warszawa, uppmanar Israel att be om ursäkt.

Bråket inleddes när Israels premiärminister Benjamin Netanyahu intervjuades av Jerusalem Post och sade att "polackerna samarbetade med tyskarna" i Förintelsen under andra världskriget. Netanyahu har senare sagt att han är felciterad i tidningen och att han inte pekat ut alla polacker som medskyldiga till Förintelsen.

Polens premiärminister Mateusz Morawiecki reagerade direkt och ställde in sin planerade resa till Israel för att delta i den så kallade Visegradgruppens möte. I stället skulle Polens utrikesminister resa till mötet.

I måndags blev stämningen ännu värre mellan länderna när tillförordnade utrikesminister Israel Katz sade att många polacker hade samröre med nazisterna och stämplade polacker som antisemiter. Det ledde till att Polen helt drog sig ur mötet.

Georgette Mosbacher säger nu att Katz uttalande motiverar en ursäkt.

ARTIKELN HANDLAR OM