Vattenfall chockhöjer nätavgift för kunder

Uppdaterad 2015-10-14 | Publicerad 2015-10-13

Vattenfall aviserar en chockhöjning av sin nätavgift.

Höjningen är den andra i år – och nätavgifterna blir 11 procent dyrare, skriver Vattenfall i ett pressmeddelande.

– Det är en mycket stor höjning från en redan hög nivå, säger Jakob Eliasson, samhällspolitisk chef på Villaägarnas riksförbund.

Det var Västerbottens-Kuriren som avslöjade Vattenfalls kraftiga höjning av nätavgifterna.

Företaget avböjde till en början att kommentera, och hänvisade till en presskonferens under onsdagen.

Under kvällen skickade dock Vattenfall ut ett pressmeddelande som bekräftade uppgfiterna.

Höjningen kommer att träda i kraft vid årsskiftet och beröra 870 000 kunder.

– Vi höjer avgiften för att uppfylla kundernas och samhällets förväntningar på god leveranskvalitet, säger Jörgen Espeling, VD för Vattenfall Eldistribution, i pressmeddelandet.

”En katastrof”

Höjningen tas inte emot med blida ögon av Villaägarnas riksförbund. ”En katastrof och ett fruktansvärt hårt slag mot kunderna”, rasar samhällspolitiske analytikern Anna Werner för VK.

– Vi tycker att det återigen bevisar att elnätsmarknaden inte fungerar. Det finns en reglering och en myndighet som ska kontrollera prisutvecklingen, men det är uppenbart att myndigheten har misslyckats med det, säger Jakob Eliasson, samhällspolitisk chef på Villaägarnas riksförbund till Aftonbladet.

Han syftar på Energimarknadsinspektionen (Ei) – men menar samtidigt att myndigheten inte är att skylla.

– De har inte fått ordentlig uppbackning varken från den här regeringen eller den förra. Priserna stiger chockartat på en monopolmarknad för att politikerna varit för fega att ta tag i frågan, säger Jakob Eliasson.

I regleringen framgår att avgifterna ska vara skäliga, objektiva och icke-diskriminerande och att intäktsram sätts av Ei.

Kunderna får betala

Enligt Villaägarnas riksförbund ligger dock nivån alldeles för högt.

– Att genomskåda vilka effekter en förändring i prismodellen kan få kan vara svårt för somliga. Och det verkar som att Energimarknadsinspektionen då har lyssnat för mycket på branschens skrämskott i de diskussionerna, säger Jakob Eliasson.

Han menar att Vattenfall hotat med att elnäten inte skulle kunna underhållas utan de högre nivåerna och därigenom fått större intäktsramar.

– Det går inte att låta bli att misstänka att de gör det för att kompensera för förluster på andra delar av marknaden. De har förlorat väldigt många miljarder på Nuon-affären och nu får Sveriges elkunder betala för det en gång till.

Fotnot: En villaägare med direktverkande elvärme får en kostnadsökning på cirka 1 200 kronor om året.
Källa: Eon och Vattenfall