Bombaren hade biljett till matchen

Publicerad 2015-11-14

Stoppades vid entrén - sprängde sig själv

PARIS/STOCKHOLM. Terrorattentaten i Paris kunde ha blivit ett ännu större blodbad.

Minst en av självmordsbombarna hade biljett till matchen på nationalarenan – men kom inte igenom säkerhetsspärren.

Innanför befann sig 80 000 fotbollsfans.

Frankrikes president François Hollande evakuerades från arenan kort efter att den första bomben detonerat.

Hela området kring nationalarenan Stade de France var avspärrat dagen efter att terrorn återigen drabbade Paris.

Innanför kravallstaketen såg det ut som efter vilken fransk fotbollsmatch som helst. Söndertrampade baguetter, ölburkar och rester efter snabbmat slängt på marken. Sponsorbås och fotbollsmål stod kvar vid entréerna.

Men det blev inte vilken vänskapsmatch som helst och spejade man långt in över avspärrningarna syntes polisens vitklädda tekniker metodiskt söka svar.

Hela dagen har en fråga legat i luften: Varför dog inte fler vid fotbollsarenan?

Personalen såg bombvästen

Nya uppgifter från Wall Street Journal gör gällande att minst en av självmordsbombarna som slog till utanför State de France försökte ta sig in på arenan. Tidningen har talat med en vakt som tjänstgjorde under matchen.

Vakten, som bara vill uppge sitt första namn, Zouheir, säger till tidningen att minst en av självmordsbombarna hade biljett till matchen. Mannen tog sig så långt som in till säkerhetsspärren vid entrén, där personalen upptäckte hans bombväst.

När han upptäcktes backade han från entrén, sedan detonerade bombvästen.

Uppgiften från vakten bekräftas av en polisman som Wall Street Journal har pratat med.

Planen: Spränga inne på arenan

Enligt polismannen, som inte heller vill uppge sitt namn, arbetar polisen utifrån teorin att självmordsbombaren försökte ta sig in på arenan och spränga sig själv - vilket hade kunnat sluta i en ännu större katastrof.

Den första sprängningen inträffade 15 minuter in i första halvlek. Tre minuter senare sprängde sig en andra person utanför arenan. Båda explosionerna hördes inne på arenan och i tv-sändningen av matchen.

Ytterligare en gärningsman sprängde sig själv vid en närliggande McDonaldsrestaurang en kort tid senare.

Frankrikes president François Hollande evakuerades kort efter den första smällen. Spelarna och publiken var däremot ovetandes om terrorn utanför och matchen avbröts inte.

Förbundskaptenerna höll tyst

Men enligt uppgifter till New York Times fick både Tysklands och Frankrikes förbundskaptener besked om att något allvarligt inträffat - men valde att hålla tyst.

Polisen informerade Didier Deschamps och Joachim Löw i halvlek om en pågående krissituation utanför arenan och inne i centrum. Förbundskaptenerna valde att inte berätta för spelarna eftersom omfattningen av terrorn ännu var oklar.

Efter hand började journalister som hade tillräckligt bra internetuppkoppling ta del av den skrämmande händelseutvecklingen i staden.

– Det var så märkligt. Spelarna sprang och fortsatte spela, fansen sjöng som vanligt, säger sportjournalisten Cyril Olivès-Berthet till New York Times.

Fick stanna till 7 på morgonen

Först när matchen avslutats började det gå upp för fans och spelare att landet lamslagits av flera koordinerade terrorattentat. Hundratals ur publiken rusade ut på planen, andra sprang ut genom de två utgångarna som hölls öppna.

De franska spelarna kunde inte lämna arenan förrän klockan 3 på morgonen, tyskarna fick vänta till klockan 7.

Trots att tre självmordsbombare slog till med så kort mellanrum dog endast en civil person vid arenaområdet, enligt polisen.

I området vid konsertlokalen Bataclan och baren Le Petit Cambodge i centrala Paris samlades tiotusentals människor under lördagen. De grät tillsammans, manifesterade mot våldet, lämnade blod och försökte förstå varför. Marken täcktes av blommor, ljus och hälsningar till offren.

Vid Stade de France fanns varken blommor eller ljus.

Mer om terrorattackerna i Paris

JUST NU: Bekräftat – terroristen är död

SENASTE NYTT: Följ vår liverapportering (TV+TEXT)
ATTENTAT STOPPAT: Här skulle nästa attack ske

DETTA HAR HÄNT: 129 döda i sex terrordåd i Paris
HÄR ÄR TERRORISTERNA: Döda, gripna, efterlysta

DÖDADE SVENSKEN: 20-årig kvinna från Västerås

Följ ämnen i artikeln