Fyra misstänks för människohandel – har tvingat människor att tigga

Publicerad 2015-11-05

Fyra personer sitter anhållna i Göteborg misstänkta för människohandel.

De ska ska ha tvingat ett flertal människor att tigga – bland annat personer med funktionsnedsättningar.

– De har placerat ut de här personerna på utvalda platser och sedan hämtat dem på kvällen och tagit pengarna, säger förundersökningsledaren Thomas Ahlstrand.

En 39-årig man, en 32-årig kvinna och en 61-årig kvinna frihetsberövades under tisdagen misstänkta för människohandel. Under dagen har de begärts häktade.

Ytterligare en person, en 42-årig man, är misstänkt för delaktighet i samma utredning men sitter häktad för annan brottslighet.

Samtliga frihetsberövade är bulgariska medborgare och de misstänks för att ha tvingat landsmän att tigga på gatorna i Göteborg och orter i närheten. Enligt polisen är de fyra ”skäligen misstänkta för människohandel respektive medhjälp till människohandel genom att ha tvingat ett flertal personer att tigga”.

”Körs ut till strategiska platser”

Polisen har slagit till mot gruppen efter att ha bedrivit spaning mot de misstänkta som ska ha tvingat sina offer att redovisa sina inkomster innan de lämnar ifrån sig pengarna.

– De bor i en lägenhet och på morgonen körs de ut till strategiska platser som de misstänkta har valt ut och sedan hämtas de på kvällen. Då körs de tillbaka, får mat och blir fråntagna sina pengar, säger Thomas Ahlstrand som är förundersökningsledare i ärendet.

I ett pressmeddelande på polisens hemsida skriver de att verksamheten har pågått under ett par månader.

– Verksamheten kan säkert ha pågått längre men det är väldigt svårt att veta, säger Thomas Ahlstrand.

Offer med funktionsnedsättning

Han berättar att utöver spaningarna har polisen hört sex personer som tvingats tigga.

– Det är väldigt fattiga människor och tre av dem vi har hört har någon form av funktionsnedsättning, säger han.

Han säger att offren inte har varit fysiska fångar utan att de på andra sätt har förmåtts att tigga.

I utredningen finns ”inslag” av att människor har förts till Sverige för att tigga, enligt Ahlstrand. Men han säger att det även handlar om offer som de fyra misstänkta har kommit i kontakt med på andra sätt.

Del i nationell kartläggning

I nuläget ska det enligt Thomas Ahlstrand inte vara beslutat om de ska genomföra några utredningsinsatser i Bulgarien med anledning av människohandeln.

– Det har vi inte tagit ställning till, säger han.

Polisen skriver i sitt pressmeddelande att ärendet är ett resultat polismyndigheten nationella insatser för att ”skapa en lägesbild över i vilken omfattning EU-medborgare eventuellt utsätts för människohandel, förekomst av organiserad brottslighet eller annan brottslighet kopplat till tiggeri”.

Följ ämnen i artikeln