Mördare greps efter rymning

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-09-09

Rikslarm efter två yngre män – bägge är dömda för grova våldsbrott.

De försvann vid 18-tiden.

Tre timmar senare grep polisen bägge på en hamburgerrestaurang i Stockholm.

– Det var en spaningpatrull som fick syn på dem, säger Mats Almquist, befäl vid polisen i Stockholm.

Larmet om rymningen från Karsuddens sjukhus utanför Katrineholm kom strax efter klockan 18 på tisdagskvällen. Polisen utfärdade snabbt rikslarm efter två män – en 19-åring och en 30-åring som bägge dömts för grova våldsbrott.

Klockan 21.05 greps bägge två inne på hamburgerrestaurangen McDonalds på Vasagatan utanför Centralen mitt i Stockholm.

Satt och åt

– Gripandet gick lugnt till. Det var en spaningspatrull som fick syn på dem. De satt och åt inne i restaurangen, säger Mats Almqvist vid Stockholmspolisen till aftonbladet.se.

Bägge rymlingarna fördes till Kronobergshäktet. Därifrån kommer de att föras tillbaka till Karsudden antingen sent i kväll eller i morgon onsdag.

Männen hade fått frigång inne på sjukhusområdet i eftermiddags men försvann.

Sjukhuspersonalen hade inte upptäckt att de avvikit när man fick larm om att de varit synliga mitt inne i Katrineholm mer än en kilometer bort.

– Det här hände runt 18. Då hade det gått ut vissa uppgifter om att de varit synliga inne i centrala Katrineholm, säger Göran Risberg, länsvakthavande vid polisen i Södermanland.

Rikslarm

Rymlingarna betraktades som farliga. 19-åringen dömdes för ett brutalt knivmord på en ung kvinna förra året och hans medpatient är bland annat fälld för rånförsök och hot.

Polisen i Södermanland sa tidigare i kväll att man misstänkte att rymlingarna var på väg mot Stockholm.

Hade frigång

Karsudden är en av de rättspsykiatriska kliniker där landets farligaste psyksjuka brottslingar vårdas.

– De skulle haft frigång till ungefär klockan 20 i kväll. Men de observerades utanför området redan vid 18-tiden, sa överläkare Susanne Andersson till aftonbladet.se tidigare i kväll.

Hon vill inte uttala sig närmare om någon av männen eller deras vård.

– Men i det korta perspektivet betraktar vi dem inte som farliga. Då hade de inte fått frigång. Men de är dömda för våldsbrott och vi har efterlyst dem via polisen.