Så mycket lägger svenskar på sina fyrbenta vänner

Publicerad 2018-01-04

Mer än var tredje hundägare kan gärna tänka sig att ta med sin hund till pyskolog och spa, enligt en ny undersökning som SVT skrivit om.

– Det dyraste, lyxigaste jag gör med min hund är att hon får exklusiv massage, säger hundtränaren Nina Roegner till Aftonbladet.

Mer än var tredje hundägare kan tänka sig att ta med hunden till en psykolog och gå på spa och ännu fler tar med sina fyrbenta vänner till hundsim. Det visar en ny undersökning som Mydog och Västra kennelklubben gjort med 1 000 svarande.

Undersökningen visar att hundägare lägger både mer tid och pengar på sina hundar än vad man gjorde för fem år sedan.

Hundarna tas till hundpsykologer, frisörer, hundtränare och hundsim. Ytterligare en stor post är hunddagis, som vi svenskar lägger en miljard kronor om året på.

Populäraste kategorierna

Av de svarande kan 32 procent tänka sig att ta med sin hund till hundspa, 36 procent till hundpsykolog och 71 procent till hundsim.

Nina Roegner med sin Australian Shepherd som heter Moster.

Hundtränaren Nina Roegner, 54, har arbetat med hundar i 30 år och tycker att utvecklingen går åt rätt håll.

– Jag tycker inte att det är konstigt eftersom hundens betydelse har förändrats med åren. Hunden är ju i dag mer en fullvärdig familjemedlem för de flest hundägare och då lägger man självklart pengar på dem, säger hon och fortsätter:

– Tidigare var det mer så att man skaffade hund och det skulle bara fungera.

Hon har själv en hund som heter Moster, av rasen Australian Shepherd, som hon gärna lägger pengar på för att säkerställa hundens välmående.

Vad är det dyraste och lyxigaste du köper till Moster?

– Det dyraste, lyxigaste jag gör med min hund är att hon får exklusiv massage. Det kostar jag på henne, svarar Nina.

Följ ämnen i artikeln