EU-valet 2024: Här är allt du behöver veta

Uppdaterad 2024-05-09 10.10 | Publicerad 2024-04-29

Den 9 juni 2024 är det val till Europaparlamentet.

Här är all information du behöver om hur man gör för att rösta i EU-valet.

När är EU-valet?

EU-valet 2024 äger rum mellan den 6-9 juni 2024. I Sverige hålls valet söndagen den 9 juni.

Hur gör man för att rösta i EU-valet?

För att rösta i EU-valet i Sverige måste du ha fyllt 18 år, svensk medborgare i Sverige eller i ett EU-land och vara folkbokförd i Sverige. Du får ett röstkort på posten ungefär tre veckor före valet och det går att rösta i förtid, med bud eller från utlandet. På röstkortet anges din vallokal 9 juni.

Kan man förtidsrösta i EU-valet?

Du kan förtidsrösta från den 22 maj till den 9 juni, var som helst i hela landet. Du behöver ha med ditt röstkort och kunna identifiera dig. Om du glömt röstkort kan kan många lokaler med förtidsröstning skriva ut ett nytt röstkort, ett så kallat dubblettröstkort. Du hittar lokaler för förtidsröstning här. Som svensk medborgare kan du också rösta från utlandet genom brev eller på svenska ambassader och konsulat. Du hittar mer information hos Valmyndigheten.

Var hittar jag en EU-valkompass?

Det finns flera olika valkompasser. Aftonbladet lanserar en egen inom kort som är framtagen i samarbete med SOM-institutet vid Göteborgs universitet.

Europaparlamentet i Bryssel

Vilka är kandidater i EU-valet?

Åtta partier ställer upp med 353 kandidater i valet till Europaparlamentet. Det finns också flera småpartier som kandiderar. Här kan du se alla partier som deltar i valet till Europaparlamentet.

Hur väljs Europaparlamentet?

Europaparlamentet består av 705 ledamöter som väljs direkt av EU-medborgarna. Efter valet 2024 kommer parlamentet att bestå av 720 ledamöter.

Hur många svenskar sitter i Europaparlamentet?

Sverige har 21 mandat i Europaparlamentet.

Vad gör Europaparlamentet?

Europaparlamentets huvuduppgifter är att besluta om nya lagar och EU:s budget tillsammans med EU-rådet.

Vad har en EU-parlamentariker i lön?

Alla EU-parlamentariker har samma månadslön på 10 075 euro före skatt, vilket motsvarar 117 000 kronor. Utöver det har också olika dagtraktamente, de dagar de är på plats i parlamentet för möten. De får också reseersättning för resor till och från parlamentet.

Vad beslutar Europaparlamentet om?

Europaparlamentet beslutar tillsammans med ministerrådet om nya lagar inom områden som miljö, konsumentskydd, transport, handel, migration och mycket mer. De beslutar också om huruvida Europeiska kommissionen, som är den verkställande institutionen inom EU, ska få ansvarsfrihet för hur EU:s budget hanterats.

Artikeln är gjord med stöd av AI-verktyg från OpenAI & Perplexity.ai och kvalitetssäkrad av Aftonbladet. Läs vår AI-policy här.