Aftonbladets Gaza-insamling har nått en miljon

Publicerad 2024-05-08

Det israeliska bombardemanget av Gaza har varit intensivt sedan kriget bröt ut efter Hamas attack i oktober.

Det pågående kriget i Gaza har lett till katastrofala följder för invånarna.

Aftonbladets insamling tillsammans med Läkare utan gränser har nu nått en miljon kronor – men hjälpbehovet är fortfarande stort.

– Vi är väldigt tacksamma för det stöd vi har fått till vårt arbete i Gaza. Alla gåvor, stora som små, är viktiga för att vi ska kunna göra vårt jobb, säger Ida Bah, insamlingschef på Läkare Utan Gränser i Sverige.

Följ ämnen
Gaza

Den 23 april startade Aftonbladet en insamling tillsammans med Läkare utan gränser – en av flera organisationer som arbetar på plats i krigsdrabbade Gaza.

– Behoven är enorma. Hela sjukvårdssystemet är i princip raserat och det finns ingenstans för människor att ta skydd, förklarade Frida Lagerholm, kommunikationschef på Läkare utan gränser i Sverige då.

Sedan dess har situationen bara förvärrats.

– Utvecklingen i Rafah är mycket oroande och människorna där har redan tvingats utstå svåra förhållanden, med begränsad tillgång till mat, vatten och sjukvård, utan någon säker plats att ta vägen. Vi på Läkare Utan Gränser utvärderar kontinuerligt situationen och arbetar för att få in mer förnödenheter till Gaza, säger Frida Lagerholm, kommunikationschef på Läkare Utan Gränser.

Drygt två veckor efter att insamlingen startade har miljonstrecket nu passerats.

– Jag är glad att det finns en sådan solidaritet och empati bland människor att man beslutat sig för att ge pengar till behövande barn. Världen behöver just det, mänsklighet. Och vi på Aftonbladet är förstås glada att vi är med på ett hörn och kunnat hjälpa Läkare utan gränser, säger Aftonbladets redaktionschef Karin Schmidt.

Skadad person förs till sjukhus efter bombningarna i Rafah den 7 maj.