Färre vapen krävs för att vända mordtrend

Erika Nekham/TT

Publicerad 2019-12-31

Att minska tillgängligheten av skjutvapen är avgörande om det dödliga våldet ska minska.

Fler poliser – men på rätt platser – är också viktigt.

Det är kontentan av den amerikanska forskning som prisas med 2020 års Stockholmspris i kriminologi.

Under 1960-talet ökade antalet mord kraftigt på kort tid i Chicago. Vad som låg bakom detta fick den unge forskaren i juridik, Franklin Zimring, i uppdrag att titta närmare på. När han sökte svar i en tidigare studie om mord i Philadelphia fastnade han vid rapportens argumentation om att valet av vapen inte spelade någon roll – vill man döda så gör man det till vilket pris och med vilket hjälpmedel som helst.

– Som jurist blev jag bekymrad, för jag visste att de flesta som anklagades för mord inte alls haft för avsikt att mörda till vilket pris som helst. De har varit inblandade i väldigt allvarliga och våldsamma konflikter, och de har velat skada någon, men inte döda, säger Franklin Zimring.

Den tidigare studien hade dessutom bara tittat på just dödliga angrepp. Zimring valde i stället att undersöka både dödliga och icke-dödliga angrepp, och jämförde dem som skett med skjutvapen med dem som skett med kniv.

– Det vi hittade var att när man kontrollerat för olika faktorer som var den allvarligaste skadan träffat och hur många skador det handlade om totalt, så var skjutvapenangrepp fem gånger mer troliga att leda till döden än om det skett med kniv, säger Zimring.

Samma rån-nivå

Drygt 50 år senare är Franklin Zimring professor i juridik vid University of California i Berkeley och flerfaldigt prisad för sin forskning. Tidigare i höstas utsågs han till en av två pristagare av Stockholmspriset i kriminologi, tillsammans med Philip Cook, professor emeritus i statsvetenskap, sociologi och ekonomi vid Duke University. Juryn motiverar priset med att de har skapat förståelse för vilken avgörande roll användandet av skjutvapen har i relation till dödsfall, och för att de har kunnat visa att påståendet om att tillgängligheten till vapen inte påverkat volymen skador är falskt.

Franklin Zimring gick flera år efter Chicago-studien vidare och jämförde brotts- och mordnivåerna mellan USA och bland annat Storbritannien. Det visade sig att London och New York hade ungefär samma nivå av rån och inbrott, men för varje enskilt dödsoffer vid den här typen av brottslighet i London gick det 54 dödsoffer i New York. Förklaringen? Skjutvapentillgången i USA.

– Kontentan var att brottsligheten egentligen inte var problemet. Vi hade samma antal kriminella, bara en annan sorts brottslighet som var farligare eftersom vapnen som användes var mer dödliga, säger Franklin Zimring.

"Beslagta vapen!"

I Sverige har antalet skottlossningar ökat kraftigt de senaste åren, och ledde 2018 till att 43 människor miste livet. Zimring och Cooks forskning kan ha stor betydelse för hur vi här ska agera, anser Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi och prisjuryns ordförande.

– För vårt vidkommande pekar det omedelbart bland annat på att den kanske viktigaste polisiära åtgärden när det gäller våra problem med skjutningar är att beslagta så mycket skjutvapen som möjligt. Även om antalet våldsincidenter kanske kommer att ligga kvar på samma nivå, så kommer dödligheten att minska dramatiskt om vi får bort skjutvapen, säger han.

I Sverige har många riktat sina blickar mot New York, där brottsligheten minskat med 80 procent sedan 1990-talet och där den så kallade New York-modellen har lyfts fram som en framgångsfaktor. Modellen, också känd som nolltolerans eller Broken windows-teorin, går ut på att samhället ska reagera snabbt och kraftigt, också mot små brott, för att bekämpa kriminaliteten.

Många fler poliser

Men det är inte förklaringen till den minskade brottsligheten i New York, enligt Zimring, som skrivit en bok om utvecklingen i staden. Ungefär halva minskningen har att göra med en allmän nedgång i brottsligheten över hela landet. I övrigt kan en stor del av framgången tillskrivas det faktum att antalet poliser ökade kraftigt i New York.

– Men behöver poliser vara buffliga för att göra någon verkan? Självklart inte! Man kan vara väldigt artig, och om du är närvarande och kan hitta vapen kan du få en väldig viktig brottspreventiv effekt, säger Franklin Zimring.

Antalet "stop and frisk", alltså visitationer, visade sig inte vara lika viktiga som just antalet poliser – och särskilt var dessa var placerade.

– Man ska inte vara närvarande i de bästa områdena med sin poliskår, utan där brotten faktiskt äger rum. Det är vad New York-polisen gjorde, och det fungerade, säger Zimring.

ANNONS