Volontärer tränar på upplåsbar val

TT

Publicerad 2019-12-14

I Australien pågår träning på en uppblåsbar grindval för att kunna hjälpa framtida strandade valar, likt denna val som strandade strax utanför Kapstaden i Sydafrika 2013.

För att kunna hjälpa valar som strandar men har en chans att överleva, övar just nu volontärer i Tasmanien på en uppblåsbar grindval – tre ton tunge "Mark". Projektet baseras på en idé av marinbiologen Ingrid Albion, skriver ABC News.

Valar som strandar och dör är ett återkommande problem runt om i världen och kan bland annat bero på sjukdomar, fiske och plast i havet, enligt brittiska forskare som under nära 30 år har studerat varför de strandar.

Volontärerna i Australien får bland annat öva på att kyla ner honom med vatten och blöta skynken, och bogsera ut valen till havet igen, rapporterar Vetenskapsradion.

Den australiska ön drabbas normalt sett ofta av att ett antal valar strandar samtidigt, men de senaste fem åren har det skett allt mer sällan. Just därför anses träningen vara extra viktig – för att helt enkelt kunskapen ska vara så färsk som möjligt om hur man räddar en val.