Tillståndskravet slopat för drönarövervakning

Marc Skogelin/TT

Publicerad 2020-01-19

Från och med 1 januari slipper polisen tillståndskravet från Datainspektionen för att använda kameraövervakning – där även drönare ingår.

Från och med 1 januari slipper polisen tillståndskravet från Datainspektionen för att använda kameraövervakning – där även drönare ingår.

Polisen ska själv bedöma om intresset av bevakningen väger tyngre än allmänhetens intresse av att inte bli bevakad.

– De brottsbekämpande myndigheterna har fått undantag från kravet om att söka tillstånd. Däremot är det inte fritt fram att kameraövervaka. De måste själva göra en bedömning om de har rätt till det, och den bedömningen måste dokumenteras, säger Jeanette Bladh Gustafsson, jurist på Datainspektionen.

– När de gör bedömningen ska de titta på hur riskerna ser ut för den personliga integriteten på platsen, och sedan göra en konsekvensbedömning av det, säger hon.

Datainspektionen som tidigare utfärdade tillstånd får i stället en mer framträdande roll som tillsynsfunktion i och med lagändringen.

– Det handlar för oss om att kontrollera att de följer dataskyddsförordningen och kamerabevakningslagen som det är tänkt.

Vad gäller drönare har en stor del av verksamheten även tidigare kunnat ske utan tillstånd från Datainspektionen, eftersom majoriteten av de flygningar som genomfördes låg inom ramen för ett undantag som gällde vid risk för allvarlig brottslighet.

TT: Vad kan ni göra om ni finner att de har gjort en felaktig bedömning?

– Vi kan utfärda reprimander, förelägga dem att följa lagen i enlighet med bestämmelserna och ytterst utdela sanktionsavgifter, säger Jeanette Bladh Gustafsson.

ANNONS