Fjärde person gripen efter lastbilstragedi

TT

Uppdaterad 2019-10-26 | Publicerad 2019-10-25

Polis vid platsen där de 39 personerna hittades döda i en lastbilscontainer.

En fjärde person har gripits sedan 39 personer hittats döda i lastbilscontainer öster om London.

Det finns uppgifter om att flera av offren kan ha varit vietnamesiska medborgare. En kvinna ska ha skickat sms inifrån containern.

Polisen meddelar att en 48-årig man från Nordirland har gripits på flygplatsen Stansted, misstänkt för dråp och människosmuggling, rapporterar Reuters. Tidigare under fredagen greps en man och en kvinna på samma misstankar. De är båda 38 år och greps i Warrington i norra England, enligt polisen.

Det var under natten till i onsdags som de 39 personerna hittades döda i ett kylutrymme i containern på en lastbil i Gray, utanför London. 31 av dem var män och åtta kvinnor.

Lastbilschauffören, en 25-årig man från Nordirland, är gripen sedan tidigare misstänkt för mord och är fortfarande frihetsberövad.

"Kan inte andas"

Arbetet med att identifiera de döda och fastställa dödsorsaken har inletts. Polisen har tidigare uppgett att alla tros vara kinesiska medborgare, men på fredagen säger man att man inte vill spekulera kring nationaliteten. Samtidigt kommer uppgifter om att flera av dem kan vara från Vietnam.

Den vietnamesiska ambassaden i London har fått begäran från familjer i Vietnam om hjälp att utreda om deras anhöriga finns bland offren, rapporterar Reuters.

Vietnamesen Pham Manh Cuong säger till nyhetsbyrån AFP att han tror att hans 26-åriga syster Pham Thi Tra My.kan ha funnits i containern. Han berättar att deras mor i tisdags fick ett sms från systern. Där ska hon ha skrivit "Jag dör eftersom jag inte kan andas".

Stängde av telefonen

Brittiska BBC har varit i kontakt med två andra familjer i Vietnam som misstänker att deras anhöriga var med. En man berättar att hans 19-åriga syster ringde i tisdag och förklarade att hon skulle stänga av telefonen för att undgå upptäckt när hon skulle gömmas i en container.

Mordutredningen är en av de största i brittisk historia och flera razzior har genomförts på adresser som kopplas till den gripne föraren.