Minister sparkas efter uppmärksammat mord

TT

Publicerad 2019-08-03

En kvinna tänder ljus till minne av en 15-årig flicka som kidnappades, våldtogs och mördades i södra Rumänien. Fallet har väckt kraftig kritik mot polisen och lett till två ministrars avgång. Arkivbild.

Mordet på en 15-årig flicka i Rumänien fortsätter att skörda politiska offer. Landets utbildningsminister har fått sparken för uttalanden som kan tolkas som att den mördade flickan hade sig själv att skylla.

Utbildningsminister Ecaterina Andronescu sade i en tv-intervju tidigare i veckan att "hon fått lära sig att inte kliva in i bilar med okända personer". Trots att hon senare försäkrat att hennes avsikt inte var att skuldbelägga offret eller hennes föräldrar har hon fått sparken av premiärminister Viorica Dancila, rapporterar BBC.

Tidigare har Rumäniens högste polischef avskedats och inrikesminister Ioan Buda har valt att lämna sin post.

Den 15-åriga flickan kidnappades i staden Caracal när hon skulle lifta hem den 24 juli. Trots att hon kom över gärningsmannens mobiltelefon och ringde larmnumret tre gånger tog det 19 timmar innan polisen slog till mot fastigheten där hennes kvarlevor påträffades. En 65-årig man har erkänt mordet på 15-åringen och på en 18-årig kvinna som försvann i april.

På lördagen meddelade myndigheterna att dna-prover bekräftar att de benfragment som påträffades i byggnaden är kvarlevor från 15-åringen, rapporterar AFP.

Fallet har väckt kraftiga reaktioner i Rumänien, och demonstrationer har hållits på flera platser i landet. En utredning av polisens agerande har också inletts.

ANNONS