Nazistubåt på utkast till franskt polisemblem

TT

Publicerad 2019-08-08

På bilden syns en nazitysk ubåt från andra världskriget som står uppställd för åskådan i Laboe utanför Kiel i Schleswig-Holstein i Tyskland. Arkivbild.

Kriminalpolisen i hamnstaden Lorient i Bretagne i Frankrike gick på en mina, bildligt talat, när den tog fram ett utkast till ett nytt emblem, skriver Le Parisien.

Emblemets upphovsman valde en ubåt som symbol för enheten för att knyta an till den ubåtsbas som funnits i staden fram till 1990, men missade att ubåtsmodellen på bilden härstammar från den tyska marinen under andra världskriget.

Felet nådde de franska medierna genom Gael Briand, redaktör för en lokaltidning i Bretagne.

"En vän uppmärksammade mig på kriminalpolisen i Lorients emblem. Symbolen, en ubåt från den tyska försvarsmakten under andra världskriget, det är lite speciellt, inte sant?" skriver Briand på Twitter.

En representant för polisen säger till Le Parisien att emblemet egentligen skulle visa en bild på ubåten Flore S645 som fungerar som museum på den numera nedlagda ubåtsbasen i staden.

Nazityskland ockuperade Frankrike under andra världskriget och använde då ubåtsbasen i Lorient i sin krigföring mot de allierade.