Bedrägeribrotten har ökat med 25 procent

Brotten via dator har ökat ännu mer

Uppdaterad 2019-07-23 | Publicerad 2019-07-20

När äldre utsätts för den här typen av bedrägeribrott får det stora konsekvenser.

– De känner sig ofta ensamma och sårbara redan innan det händer, och det är mycket skam och skuld kopplat till det här, säger Klara Hradilova Selin, utredare på Brå.

Under 2018 anmäldes 260 000 bedrägeribrott i Sverige, en ökning med 25 procent jämfört med föregående år. Så kallade datorbedrägerier ökade med 35 procent, 135 000 anmälda brott under 2018.

– Ordet datorbedrägerier är inte en bra benämning, det innefattar lite för många olika brott och den kategorin kommer att göras om, säger Klara Hradilova Selin, forskare på Brottsförebyggande rådet, Brå, som ligger bakom rapporten ”Brott mot äldre”, som kom förra året.

”Har varit en trend”

– Men det ger ändå en bild av att den här typen av brott ökar, och det har varit en trend de senaste åren.

Att äldre människor luras med först ett telefonsamtal om skulder och sedan ett hembesök är något nytt menar Klara Hradilova Selin.

– Vi har inte sett just det här tidigare, men bedragarna förnyar sig hela tiden. Däremot har vi sett liknande händelser.

Falska läkare och hantverkare som ringer var vanligt när Brå undersökte brott mot äldre.

– De äldre väljs ut för att de är sårbara och godtrogna, säger Klara Hradilova Selin.

– Men ibland är det också så att de förstår att de blir lurade, men de törs inte säga något eftersom personen som står i dörren är ung och stark.

– De blir rädda helt enkelt. 

Att bli utsatt för ett sånt här brott när man är gammal drabbar personen ifråga hårt skriver Brå i sin rapport, och får större konsekvenser än när man är yngre.

– Vi såg i våra intervjuer att det skapar mycket otrygghet och rädsla framöver.

– De vet aldrig vem som står i dörren när det ringer på och törs ofta inte öppna dörren eller lämna sina hem.

Offer känner skam

Personerna mår ofta mycket dåligt och känner skuld och skam.

– Vi såg att det är många som inte vågar berätta för sina anhöriga, säger Klara Hradilova Selin.

– Det är ett väldigt cyniska människor som gör det här, de drabbade är personer som inte har särskilt bra ekonomi från början.


PODD Så luras du av Bankid-bedragarna – och så skyddar du dig

Bedrägeribrott är ett av Sveriges vanligaste brott – varje år försvinner miljoner kronor och hundratusentals drabbas. I podden Aftonbladet Daily går vi igenom bedragarnas fula knep tillsammans med Lotta Mauritszon från polisens nationella bedrägericenter.

Vi hör även ett autentiskt bedrägeriförsök, där en person ringer upp och utger sig för att jobba på en bank. Bedragaren försöker få sitt offer att lämna ut sitt Bankid – så att han enkelt kan länsa hennes bankkonto.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

Följ ämnen i artikeln