Uppmaningen: Gå och lämna blod

Beri Zangana/TT

Publicerad 2019-07-25

I Göteborg är det framför allt blodgrupp O+ och A+ som efterfrågas. Arkivbild.

Semestertider, operationer och knivdåd.

Brist på blod får blodcentraler att uppmana alla som kan, att gå och lämna blod.

Mest akut är läget i Göteborg

På flera håll ligger blodlagren på låga nivåer men i framför allt Göteborg är bristen på blod stor, där bedöms läget som akut. Därför uppmanas allmänheten, både gamla och nya blodgivare, nu att bege sig till vårdcentraler eller blodbussar för att ge blod.

– Vi har lite ansträngt läge avseende vissa blodgrupper. Framför allt blodgrupp O+ och A+. Så då går vi ut med kallelser till våra blodgivare med de blodgrupperna för att de ska komma in och fylla på lagren, säger Jan Holgersson, verksamhetschef på klinisk immunologi och transfusionsmedicin på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

I Uppsala och Gävle beskrivs läget inte som akut, där handlar det om låga nivåer.

Flera orsaker

En anledning till blodbristen i Göteborg är enligt Jan Holgersson den senaste tidens knivskärningar i staden.

– Det kan bland annat vara traumafall som knivskärningarna den senaste tiden men det kan också vara trafikolyckor, stora operationer eller patienter med till exempel blodsjukdomar, säger Jan Holgersson.

Blod är en färskvara och enligt Ingrid Engström, nationell talesperson för organisationen Geblod, går blodlagren nu ned. Generellt är det blodgrupp O och A som det råder brist på.

– Blod håller bara i fem till sex veckor och en del av blodet håller bara sex till sju dygn. Så det behövs påfyllning, men folk är ute och reser nu på sommaren och kanske inte tänker på att sjukvården är i gång 24 timmar om dygnet, säger Ingrid Engström.

System som underlättar

I situationer när det råder blodbrist kan sjukhusen transportera blod mellan varandra och därmed hjälpas åt i arbetet. Men Ingrid Engstöm hade gärna sett att samtliga regioner var anslutna till datasystemet med blodgivares uppgifter. Något som hade gjort det möjligt att lämna blod på andra orter än där man är inskriven.

– Det bästa hade varit om alla regioner i Sverige kunde koppla upp sig mot samma datasystem, då kan man ge blod även om man är på semester någonstans, säger Ingrid Engström.

Följ ämnen i artikeln