Turistfrågan splittrar Öland: ”Tänk om och stanna hemma”

Publicerad 2020-03-26

BORGHOLM. De har Sveriges äldsta befolkning – och turismen är livsviktig för näringslivet.

Men sedan storstadsbor uppmanats av Folkhälsomyndigheten att inte resa till Öland över påsk har det bildats två läger på ön: för eller emot besökare.

– Det är en del som sagt att de ”jävla stockholmarna” borde hålla sig hemma i stället, säger blomsterhandlaren Pelle Hermansson.

Vid Bomans blomstervagn på Storgatan i BorgholmÖland gör man sitt bästa för att hålla avståndet. I alla fall kramas man inte och försöker undvika kroppskontakt.

Johan Engvall, som är deltidsboende på ön, visar upp en coronahälsning som han fått lära sig, där man ska hoppa och slå fötterna mot varandra samtidigt som armarna hålls snett bakåt.

– Det märks en skillnad bara från förra veckan, folk ser till att hålla lite avstånd nu samtidigt som många är glada för att få komma hit och prata, säger Pelle Hermansson, som äger blomsterhandeln.

Många av dem som kommer till vagnen är deltids- eller sommarboende, som Catharina och Lasse Mehlqvist, båda över 70 år. De bor egentligen i Stockholm men flyttade ut till sitt sommarhus i januari på grund av ett stambyte, innan coronan bröt ut i Sverige.

Catharina Mehlqvist och Lasse Mehlqvist, deltidsboende.

– Nu vill vi inte åka tillbaka till Stockholm för risken att bli smittade, så nu stannar vi här till sommaren i stället, säger Catharina Mehlqvist.

Pelle Hermansson säger att han märkt att det är fler än vanligt vid den här tiden på året som åkt ut till sina stugor och sommarhus runt Borgholm.

– Det är många som sitter i stugorna men när de tröttnar på att sitta där kommer de hit och handlar. Det är främst stockholmare och smålänningar som kommer hit, säger han.

Saknar kapacitet för att vårda fler

Förra veckan gick Folkhälsomyndigheten ut och avrådde från resor till Öland, Gotland samt till skidorter över påsk.

Och från sjukvården i Region Kalmar, där Öland ingår, är budskapet tydligt: stanna hemma.

– Har man tänkt åka dit tycker jag att man ska tänka om och stanna där man är, säger Per-Åke Jarnheimer, smittskyddsläkare och hygienöverläkare i Kalmar län.

Per-Åke Jarnheimer, biträdande smittskyddsläkare och hygienöverläkare i Kalmar län.Borgholms kommun på Öland har äldsta befolkningen i landet, och flest sommarboende.

Just nu har man 15 kända fall i Kalmar och Jarnheimer säger att man bara har resurser för att vårda de som bor i länet – inte fler.

– Vi har inte kapacitet att vårda jättemånga turister. Om man ser på antalet som brukar vara här på sommaren saknar vi de möjligheterna. Sedan beror det helt på vilka åldersgrupper som kommer hit. En del av dem som åker till Öland är äldre och då är det större risk att man behöver sjukhusvård, säger Per-Åke Jarnheimer.

”Måste hantera oroliga medborgare”

Borgholms kommun har Sveriges äldsta invånare och det innebär extra svårigheter i dessa tider, då uppmaningen är att personer på över 70 år ska vara extra försiktiga och bland annat inte bör gå ut och handla mat. På kommunhuset i Borgholm arbetar man för fullt – både med att lugna oroliga medborgare men också med att näringslivet, som till stor del är beroende av turism, inte ska drabbas alltför hårt den kommande tiden.

Jens Odevall, kommunchef och lko Corkovic, kommunstyrelsens ordförande (S).

– Vi har en åldrande befolkning och det absolut viktigaste är att vi håller dem friska och att alla tar det ansvaret. Samtidigt måste vi få hjulen att snurra då många företag bara är några dagar från att gå under, konstaterar Ilko Corkovic kommunstyrelsens ordförande (S):

– Det är ett mission impossible, kan jag säga.

Just påskhelgen brukar vara en viktig tid för många handlare i Borgholms kommun då det blir en start på säsongen. Nu finns det istället en oro för hur man ska klara sig ekonomiskt, säger Ilko Corkovic.

– Handlarna är beroende av den veckan och många som har sommarhus brukar komma då, så det är såklart att det finns en stor oro. Men hälsan måste gå först.

”Det är två läger”

På Facebook har det de senaste dagarna varit tidvis hätsk stämning i en Ölandsgrupp där det diskuterats bland annat huruvida sommarboende och turister ska komma till ön eller ej under påsk.

– Det är två läger. Det är de som tycker att det här bara är en vanlig influensa och att folk gör för stor grej av det och sedan den andra som tycker att man ska följa myndigheternas råd och som är rädda och kanske själva tillhör riskgruppen, säger Agnetha Hjortsparre, som bor i Borgholm.

Hon tycker att turister och sommarboenden bör hålla sig borta från Öland, för att inte riskera att sprida smittan.

– Jag tycker att det är oansvarigt att komma hit, jag tycker att man ska ta sitt ansvar och stanna hemma, säger Agnetha Hjortsparre.

Torghandlaren Pelle Hermansson, Bomans blommor, i Borgholm.

Om man är frisk och kry tycker inte Pelle Hermansson att det är något problem om sommarboende kommer till Öland över påsk.

– Det kommer inte bli en anstormning av turister i år, men om sommargäster som har hus och stugor kommer hit förstår jag inte vad faran är – så länge de är friska. Till skillnad från Åre finns här inga after ski eller trånga liftköer och vi bor inte så tätt, säger blomsterhandlaren.

”Vill betala tillbaka”

Även om flera över 70 år trotsar rekommendationen om att inte gå och handla längs Storgatan, är det samtidigt många äldre som stannar hemma och undviker att ge sig ut i onödan.

Dima arbetar som diakonassistent för svenska kyrkan på Öland. Hon samordnar hjälp för äldre som sitter isolerade på grund av coronaviruset.

Det har fått flera av de yngre medborgarna att rycka ut till undsättning.

Enligt Dima Matr, diakoniassistent i Svenska kyrkan på Öland, har framförallt många nyanlända anmält sitt intresse som volontärer när det kommer till att köra ut matvaror och lämna hos de äldre.

En av dem är Mamali Mollaei, som kom till Sverige och Borgholm 2015.

– När jag kom till Sverige var jag helt ensam. Många av dem som hjälpte mig då var de äldre som nu sitter isolerade. Så när det här hände kände jag direkt att jag vill betala tillbaka och hjälpa de gamla, säger han.

I dag kör han ut en matkasse till Lasse Henriksson, 71 år och diabetiker. Mamali går i vanliga fall en vuxenutbildning, men då skolorna stängt och istället undervisar på distans har han nu tid dagtid.

– När man flyttar till ett nytt land är det viktigt att inte känna att man är helt ensam. Nu kanske jag kan hjälpa någon som känner sig ensam istället.

 

Mamali Mollaei kom till Sverige och Borgholm 2015. ”När jag kom till Sverige var jag helt ensam”.

PODD Så har EU misslyckats under coronakrisen

I det här avsnittet av Aftonbladet Daily pratar vi om hur EU har hanterat coronakrisen. Vad händer med EU när krisen väl är över? Gäst är Wolfgang Hansson.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

ANNONS