Tofslunnar massvälter i förändrat klimat

TT-AFP

Publicerad 2019-05-31

Lunnefåglar på en ö utanför USA:s östkust. Dessa är av samma släkte, men inte av precis samma art, som de fåglar som drabbats i Berings hav. Arkivbild från 2014.

Tofslunnar och tofsalkor har dött i tusental i Berings hav. Klimatförändringarna drabbar näringskedjan i havet, så att fåglarna inte hittar något att äta, skriver forskare i en studie.

Det var invånare på ön Saint Paul, en del av USA-delstaten Alaska, som slog larm när mängder av döda fåglar började flyta i land där under vintern 2016–17.

Först misstänkte man att det handlade om någon sjukdom som spred sig bland djuren, men det avfärdades senare i laboratorietester. De hade svultit ihjäl.

Och det var inte bara några hundratal fåglar, som invånarna trodde, utan totalt åtskilliga tusen, enligt en ny studie som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Plos One. Forskarna konstaterar att detta bara är en liten del av de massutdöenden i havsområdet som sker i klimatförändringarnas spår.

Lunnar och alkor

Det är framför allt tofslunnar – havsfåglar som blir runt 30 centimeter höga med rödaktig näbb och gula tofsar på huvudet. Men också de något mindre och mörkare tofsalkorna. Invånarna på Saint Paul hittade runt 350 fågelkadaver på öns stränder. I studien beräknas det att det allt som allt handlar om mellan 3 150 och 8 500 ihjälsvultna fåglar.

Tofslunnar äter små fiskar och ryggradslösa havsdjur, som i sin tur lever på plankton. Men från och med 2014 har den stigande temperaturen i atmosfären och allt mindre ismassor i havet vintertid medfört att bestånden av arterna längre ned i näringskedjan har sinat, enligt studien.

Fåglarna hade också börjat rugga – tappa fjädrarna – en energikrävande fas som vanligtvis inleds efter att de migrerat till andra platser. Men när de var undernärda saknade de troligen orken att flyga vidare, enligt forskarna.

– Det fanns inget fett där, muskulaturen vittrade bokstavligt talat bort, säger Julia Parrish, en av forskarna, om kadavren som spolades upp.

"Hela havet förändras"

Julie Parrish säger att detta massutdöende av en art av lunnefåglar är ett av flera som hon sett de senaste fem åren. Då rör det sig totalt om miljontals fåglar, poängterar hon.

– Det är inte bara Berings hav, utan hela norra Stilla havet förändras. Jag tror att ekosystemet skriker rakt ut åt oss och vi ignorerar det på egen risk, säger Parrish.

Studiens upphovsmakare kommer från University of Washington och en lokal miljömyndighet på Saint Paul.