Australien målas ut som mobbare efter möte

TT-Reuters

Publicerad 2019-08-17

Fijis premiärminister Frank Bainimarama känner sig förolämpad av Australiens Scott Morrison efter ett regionalt möte i veckan. Arkivbild.

Önationen Fijis premiärminister Frank Bainimarama anklagar sin australiske motsvarighet Scott Morrison för att ha förolämpat flera nationer i Stilla havet under ett regionalt möte tidigare i veckan.

Morrison vägrade då att gå med på ett avtal om ökade klimatåtaganden med hänvisning till Australiens kolindustri. Han ska också ha framhållit det stora ekonomiska stöd landet gett till nationer i området.

– Premiärministerns agerande var kränkande, väldigt nedlåtande, vilket inte alls är bra för relationerna, säger Fijis premiärminister Frank Bainimarama.

Fijiledaren hävdade att han inte upplever någon konkurrens mellan Australien och Kina i regionen, men att Morrisons agerande kan få länder att föredra Peking framför Canberra.

– Kineserna förolämpar oss inte.

Den australiske premiärministern svarade inte direkt på anklagelserna, men försäkrade senare att hans land vill ta ansvar i Stilla havet.

– Vi kommer alltid finnas där oavsett vilka frågor som dyker upp.