Kambodjansk politiker insläppt i Malaysia

TT-Reuters

Publicerad 2019-11-09

Den kambodjanske oppositionsledaren Sam Rainsy på flygplatsen Charles de Gaulle norr om Paris i torsdags.

Den kambodjanske oppositionsledaren Sam Rainsy stoppades och togs åt sidan av gränspersonal efter att han landat på den internationella flygplatsen i Malaysias huvudstad Kuala Lumpur, uppger ett vittne för Reuters. Men han släpptes därefter in i landet.

Sam Rainsy, som befunnit sig i exil i flera år, försöker återvända hem till Kambodja för att leda protester mot den auktoritäre premiärministern Hun Sen och hans regering.

Oppositionsledaren hindrades i torsdags från att gå ombord på en Thai Airways-flight från Frankrike till Thailand. Bangkok har tidigare sagt att man inte skulle tillåta Sam Rainsy, grundare av oppositionspartiet CNRP, att resa via Thailand.

Premiärminister Hun Sen har beskrivit försöken från oppositionsledaren och andra medlemmar i CNRP att återvända och anordna protester som försök till en statskupp. En regeringstalesperson har varnat Sam Rainsy för att han kommer att ställas inför rätta om han återvänder.

Oppositionsledaren gick i exil 2015 för att undvika ett fängelsestraff för en dom som han anser vara politiskt motiverad.