Ett år efter legaliseringen: Fler testar gräs

Britta Kramsjö/TT

Uppdaterad 2019-11-14 | Publicerad 2019-10-27

Drygt ett år har gått sedan Kanada legaliserade cannabis för nöjesbruk. Arkivbild.

Fler röker gräs för första gången och allt fler köper cannabis från den lagliga marknaden.

Ett år har passerat sedan Kanada legaliserade cannabis.

Vad har hänt sedan dess?

I oktober förra året blev cannabis legalt för handel, odling och konsumtion i Kanada. Sedan dess har användningen av drogen ökat bland befolkningen, säger Amir Englund, cannabisforskare vid King´s College i London. Första kvartalet i år hade 18 procent av kanadensarna över 15 år använt cannabis de senaste tre månaderna, jämfört med 14 procent för samma period 2018, innan legaliseringen.

– Man har sett att antalet människor som testat cannabis för första gången sedan legaliseringen har fördubblats, säger han till TT.

– Men vad man måste tänka på är att tidsramarna är väldigt korta så vi vet inte om det sker en sänkning året efter eller en höjning, fortsätter han.

Ökningen av nya användare är störst bland de över 45 år. Andelen dagliga brukare ser inte ut att ha ökat, säger Englund. Inte heller har bruket bland ungdomar gått upp.

– Det vi inom forskningen är riktigt oroliga för är ungdomar och de som använder cannabis dagligen. Än så länge har man inte sett att bruket bland ungdomar gått upp eller att fler börjar använda det dagligen.

Effektiv policy

Cannabis har varit lagligt för medicinskt bruk sedan 2001 i Kanada.

Ett av de viktigaste skälen för legaliseringen har varit att stävja den illegala handeln. Andelen konsumenter som köper cannabis legalt har ökat under året, från omkring 23 procent av landets cannabisbrukare första kvartalet 2018 till omkring 47 procent ett år senare, enligt Englund.

– Om man ska jämföra så finns det ingen policy som kan ta ner bruket av den svarta marknaden med 50 procent på ett år. Från det perspektivet är det en väldigt effektiv policy för att reducera den svarta marknaden.

Men att helt eliminera den illegala handeln lär bli svårt, tror han. Den lagliga cannabisen är ganska mycket dyrare än den illegala och det lagliga utbudet är än så länge skralare.

Krävs mer tid

Det krävs sannolikt mer tid för att få människor att vänja sig vid högre priser, restriktionerna och utbudet, och för att få fler illegala producenter att gå över till legal produktion och försäljning, säger Englund.

En minskad tillgång för ungdomar och att skydda människors hälsa och säkerhet är andra viktiga skäl till legaliseringen.

TT: Går det åt rätt håll, med skälen i åtanke?

– Det går inte att säga än, men om man går efter det som implementerats så är det i linje med vad vi vet är effektivt bland legala droger som alkohol och tobak i form av restriktioner. Sedan är det komplicerat i och med att det funnits en väldigt stor svartgrå marknad som har försett alla åldrar med många variationer av cannabisprodukter.

Rättad: I en tidigare version fanns ett felaktigt årtal i faktarutan för när legaliseringen i Kanada infördes.

Följ ämnen i artikeln